Preskoči na glavni sadržaj

7. Rendez-vous au cinéma: mjesec dana francuskih filmskih hitova u rekordnih 35 nezavisnih kina

Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 17. rujna do 17. listopada u najvećem broju nezavisnih kina diljem Hrvatske dosad – njih čak 35. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Početak programa obilježit će se u Kinu Tuškanac hrvatskom kinopremijerom filma Izgubio sam svoje tijelo redatelja Jérémy Clapina te projekcijom filma Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda. 

Povodom svečane 100. godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj osmišljen je svečani program od šest filmskih naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije. Riječ je o višestruko nagrađivanim filmovima koji su ujedno svojedobno privukli i mnoštvo gledatelja u kinodvorane.

"Izuzetno mi je drago da se ove godine rekordan broj kina odazvao programu Rendez-vous au cinéma i dokaz je to kako kontinuitet rada definitivno postiže rezultate u razvoju publike. Sigurno se prikazivačima svidio i mali programski zaokret na suvremeni francuski film, a i dobra ljetna sezona doprinijela je da kina na otvorenom rade dulje nego ikad pa su se i oni uključili u program. Ja bi se zahvalio i Francuskom institutu i HAVC-u na višegodišnjoj suradnji jer ovako kvalitetni programi su upravo potrebni kinima kako bi u ova vremena što više potakli gledatelje da se vrate u kina i nastave uživati u doživljaju gledanja kultnih naslova na velikom ekranu. A publiku diljem Hrvatske pozivam da posjete svoje najbliže kino i pronađu nešto za sebe među ovim višestruko nagrađivanim filmovima," rekao je Alen Munitić, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreže). 

Vjeran svom duhu eklekticizma, ovogodišnji Rendez-vous au cinéma bit će prilika za (ponovno) gledanje filmova koji predstavljaju veliku raznolikost stilova: od čarobne, svjetski poznate komedije Amelie, introspektivne drame Skafander i leptir, preko višestruko nagrađivanog Adelinog života, Ozonovih 8 žena, animiranog filma Avantura na Sjeveru do ekološkog dokumentarca Sutra.

Povodom otvorenja programa u nezavisnim kinima, u suradnji s Kinom Tuškanac i Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest Zagreb, 17. rujna s početkom u 19 sati održat će se hrvatska kinopremijera animiranog filma Izgubio sam svoje tijelo, iznimnog djela redatelja Jérémy Clapina

Nakon toga, u 21 sat, kao poseban dodatak ovogodišnjem programu, povodom smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda, prikazuje se romantična drama Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda iz 1965. u kojoj, uz Belmonda, glumi Anna Karina. Osim na otvorenju, Ludog Pierrota gledatelji će moći pogledati u svim nezavisnim partnerskim kinima, kao i ostatak programa Rendez-vous au cinéma. 

Rasporede projekcija potražite na službenim stranicama svakog pojedinačnog kina. Detalje o večeri otvaranja uz filmove Izgubio sam svoje tijelo i Ludi Pierrot možete pronaći i na Facebook stranici događaja, a stranica cijelog programa nalazi se na ovoj poveznici

Filmskom rendezu pridružite se u: Kinoteka Zlatna vrataKino Gaj (Varaždin)Art-kino Croatia (Rijeka)Kino Valli (Pula)Kino 30. svibnja (Daruvar)Dvorana Relković (Nova Gradiška)Kino SlatinaKino ZelinaKino Gorica (Velika Gorica)Kino ZabokCentar za kulturu ČakovecKino Kinoteka (Zagreb)Kino SamoborKino Velebit (Koprivnica)Kino Pobjeda (Metković)Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino KrapinaKino Tuškanac (Zagreb), Kino Forum (Zagreb), Kino Urania (Osijek), Kino Marof, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Zona (Zadar)Dom kulture Grada PrelogaKino Ivanec, Kino klub Šibenik, Pučko otvoreno učilište 'Dr. Ante Starčević' (Gospić), Kino Labin, Kino RabKino Mediteran (Bačvice, Bol, Supetar, Hvar, Jelsa i Komiža). 

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz partnerstvo s Animafestom Zagreb i Kinom Tuškanac. 

Vizuali, plakat, detalji o filmovima te fotografije iz filmova dostupni su na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.