Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski projekti na radionicama Torino Film Laba

Na radionici Torino Film Laba "Next - Film #2" sudjeluju dva hrvatska projekta dugometražnih igranih filmova, a još jedan i na radionici Script Lab. Radionice se odvijaju tijekom cijele godine, a nastaju u organizaciji Međunarodnog filmskog festivala u Torinu.

Na drugoj ovogodišnjoj "Next - Film" radionici Torino Film Laba sudjeluje sveukupno 16 projekata iz cijeloga svijeta, od kojih su čak dva iz Hrvatske. 

Jedan od njih je projekt dugometražnog igranog filma Greta redateljice i scenaristice Sanje Milardović koja će na radionici sudjelovati uz producenta Mateja Merlića. Projekt se razvija pod okriljem kuće Castor multimedija, a podržan je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija). 

Greta je humoristična drama koja prati stariju glumicu-divu koja saznaje da joj sin Marko, s kojim je izgubila kontakt, boluje od neizlječive bolesti. Greta naprasno seli u zaseok podno Velebita kod Marka i njegove žene Zore, ali ubrzo dolazi do potpunog raskola i izbacivanja Grete iz kuće. Ne odustajući od svoje ideje zbližavanja sa sinom, ona preseli u jedinu kuću koja postoji u zaseoku pored njihove i od tamo smisli osebujan plan za vraćanje u Markov život. 

Redateljica Sanja Milardović s istim projektom sudjeluje i na scenarističkoj rezidenciji LabMed – Meditalents 2021. čije sudjelovanje je osvojila u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala mediteranskog filma CINEMED.

Osim Grete, na radionici Torina Film Laba razvijat će se i projekt dugometražnog igranog filma scenaristice i redateljice Lane Barić, Eva nakon pada. Uz Barić, na radionici će projekt predstavljati i producentica Irena Marković. Film se razvija u produkciji Focus Medije, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija). 

Naslovljen po Rodinovoj skulpturi Eva nakon pada, film govori o usamljenosti, ranjivosti, boli, ali i o ljubavi i prijateljstvu koji, ma koliko banalno zvučalo, čine osovinu naših života

Lana Barić je svoj projekt razvijala i na radionici Split Script, pod mentorstvom Razvana Radulesca

Radionica "Next - Film #2" održava se u dvije online sesije: prva traje od 12. do 16. travnja, a druga od 10. do 14. svibnja. Popis svih sudionika radionice možete pronaći ovdje

U sklopu Torino Film Laba odvija se i radionica Script Lab na kojoj ove godine sudjeluje 20 projekata, među kojima je i jedan hrvatski. Riječ je o projektu dugometražnog igranog prvijenca Miroslava Sikavice, Moseć. Osim Miroslava, scenarij potpisuje i Marija Šimoković Sikavica. Film govori o sprovodu u Dalmatinskog zagori kojeg je prekinula spoznaja da je nestala ušteđevina pokojnika. Nakon početnog šoka, obitelj svlada bijes, zaključa se u kuću i pokreće istragu koja se pretvara u bizarnu talačku krizu i mahnitu potragu za vanjskim neprijateljem. 

Projekt je kroz Javni poziv za razvoj scenarija podržao i Hrvatski audiovizualni centar.

Script Lab se održava od ožujka do prosinca 2021. godine, a radionica je podijeljena u dvije faze: dvotjedna rezidencijska radionica (ožujak i prosinac) i tri konzultacijske online sesije. Sudionici radionice podijeljeni su u pet grupa, a svakoj se dodjeljuju mentor i scenaristički savjetnik koji usmjeravaju polaznike tijekom svih faza rada na scenariju. Značaj rada na scenariju u grupi ostvaruje se komunikacijom s drugim kolegama unutar grupe, što predstavlja kreativno okruženje za svakog autora.

Torino Film Lab Meeting Event, koji se u studenom održava u sklopu Torino Film Festivala, označava završetak radionice u sklopu kojeg svi polaznici predstavljaju svoje projekte pred međunarodnim producentima, prodajnim agentima i drugim filmskim profesionalcima. Više o Script Labu možete pronaći ovdje, a popis svih sudionika nalazi se ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.