Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi u natjecateljskom programu 61. Međunarodnog filmskog festivala u Solunu

Na 61. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Solunu prikazat će se četiri hrvatska filma. Festival se u cijelosti odvija online, od 5. do 15. studenog.

Sva četiri filma uvrštena su u natjecateljsku sekciju Upoznaj susjede (Meet the Neighbors) koja ukupno broji 27 naslova.

Dugometražni animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa redatelja Dalibora Barića svoju je svjetsku premijeru imao na festivalu animiranog filma u Annecyju, a do sada je prikazan na nekoliko festivala diljem svijeta, uključujući Animafest Zagreb, Lima Alterna u Peruu i Međunarodnog filmskog festivala u Bogoti. 

Kratkometražni eksperimentalni film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal nastaje u produkciji hrvatskog Bonobostudija i koprodukciji srpske kuće Teorija na delu, a prvi se put publici predstavio na ovogodišnje Sarajevo Film Festivalu. Film se nedavno prikazao na 58. Viennaleu, a uvršten je i u program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi (25. listopada – 8. studenog). 

U sklopu istog natjecateljskog programa prikazuju se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: riječ je o višestruko nagrađivanim dugometražnim igranim filmovima Mare Andree Štake (hrvatska producentica je Tena Gojić, Dinaridi Film), te Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma). Oba filma se ovih dana prikazuju i na Eastern Neighbours FIlm Festivalu (4. – 15. studenog) koji se umjesto u nizozemskom Hagu ove godine također održava online

Međunarodni žiri programa Upoznaj susjede čine libanonska redateljica Joana Hadjithomas, grčki snimatelj Michael Paleodimos i bugarska redateljica Svetla Tsotsorkova

Osim toga, u sekciji namijenjenoj uspješnim filmovima koji su se razvijali na festivalskom industrijskom programu Agora, prikazuje se Kralj Belgijanaca, prvi dio hrvatske manjinske koprodukcije Bosonogi car autorskog dvojca Jessice Woodworth i Petera Brosensa (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). 

Na online izdanju festivala u Solunu prikazat će se 170 filmova, u 12 različitih sekcija. Svi navedeni hrvatski naslovi na festivalu će imati svoju grčku premijeru. 

Podsjetimo, na prošlogodišnjem, 60. izdanju festivala, crna komedija Vinka Brešana Koja je ovo država osvojila je nagradu publike u programu Balkan Survey, a 2013. godine, Brešan je grčku publiku oduševio i Svećenikovom djecom

Međunarodni filmski festival u Solunu (Thessaloniki International Film Festival) jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.