Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 70. Martovskom festivalu u Beogradu

U sklopu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala, prikazat će se četiri hrvatska naslova. Festival se održava od 28. ožujka do 2. travnja. Predsjednik žirija ovogodišnjeg izdanja festivala je doajen hrvatskog animiranog filma, Joško Marušić.

U natjecanje dokumentarnih filmova koji traju više od 50 minuta uvršten je film Muzej revolucije Srđana Keče. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, gdje je uvršten među dvanaest filmova nominiranih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Nakon toga, prikazivan je po festivalima diljem svijeta (Italija, Austrija, Makedonija, Češka, Francuska, Kanada, Meksiko i mnogim drugima) te je osvajio Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za najbolji dokumentarni film. 

Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). 

Međunarodna selekcija Martovskog festivala nudi kratkometražne naslove iz cijeloga svijeta, među kojima su i tri iz Hrvatske: Dok smo bili tu Sunčice Fradelić, Snjeguljica Lane Barić i Sprovod Šimuna Šituma.

Dok smo bili tu filmska je meditacija o neminovnim promjenama koja se publici premijerno predstavila u međunarodnoj konkurenciji festivala u Oberhausenu prošle godine. Nakon toga, film je obišao mnoge festivale u regiji, a u Beogradu je i nagrađen na festivalu Alternative Film/Video. Film je nastao u produkciji Kino kluba Split.

Snjeguljica je kratkometražni igrani redateljski prvijenac scenaristice i glumice Lane Barić koji je svoju svjetsku premijeru imao početkom 2022. godine u natjecateljskom programu 33. izdanja Filmskog festivala u Trstu. Od tada, film je prikazan na preko 40 festivala diljem svijeta (Italija, Francuska, Švedska, Njemačka, Turska, Urugvaj, Meksiko, Argentina, SAD...) te nagrađivan na nekima od njih (Hrvatska, Srbija, Italija, Turska, Bolivija). Snjeguljica je nastala u produkciji Zagreb Filma, producent je Vinko Brešan, a izvršna producentica Julia Martinović

Kratkometražni igrani film Šimuna Šituma Sprovod na Martovskom festivalu imat će svoju međunarodnu premijeru. Film je publici prvi put predstavljen na Festivalu mediteranskog filma Split 2022. godine, gdje je odmah i osvojio nagradu za najbolji scenarij i nagradu publike. Nakon toga je uslijedila projekcija na Tabor Film Festivalu, na kojem je proglašen najboljim hrvatskim naslovom. Sprovod je realiziran u produkciji kuće Eclectica, a producentica je Rea Rajčić

Martovski festival, koji se ove godine u Domu omladine Beograda održava od 28. ožujka do 2. travnja, jedan je od najstarijih filmskih festivala u Europi, a i ove godine tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. U međunarodnom natjecateljskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. Osim filmskog programa, festival nudi brojne stručne programe, tribine za profesionalce i studente, masterclassove, promocije knjiga i mnogo drugih aktivnosti. 

Predsjednik žirija ovogodišnjeg izdanja je doajen hrvatskog animiranog filma, Joško Marušić. Sve detalje o žiriju možete pronaći ovdje

Više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.