Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 19. DokuFestu 

U sklopu natjecateljskog programa Balkan Doc 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, koji se održava online od 7. do 25. kolovoza, prikazat će se tri hrvatska filma 

U natjecateljskom programu Balkan Doc premijerno će se prikazati film redatelja Ivana Ramljaka O jednoj mladosti, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Film je montirao Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić. Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja '90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

U istom programu prikazuje se još i dugometražni dokumentarni film srpske redateljice Marije Stojnić Govori da te vidim, nastao u srpsko-katarsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart). Film su podržali Filmski centar Srbije, Eurimages (Eurimages Lab Project Award 2017.), Filmski Institut Doha 2018. godine te finska medijska kuća YLE, a razvijao se i na ZagrebDox Pro-u 2017. godine gdje je proglašen jednim od najboljih projekata. Govori da te vidim istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Europi, koji predstavlja svojevrsni kulturni svjetionik grada, kroz svoj dramski, eksperimentalni, glazbeni i znanstveni program. Naslov je svoju svjetsku premijeru imao prošle godine, na 32. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu.

Dugometražni dokumentarni film Priče iz zatvorske ćelije mađarskog redatelja i scenarista Ábela Viskyja, nastao u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska producentica je Morana Ikić Komljenović, Fade In), također je dio natjecateljskog programa Balkan Doc. Film prati odnos očeva koji se nalaze u zatvoru i njihove djece kod kuće. Poveznica su im bajke koje im očevi pišu kako bi kroz izmaštane situacije uspostavili prisniji odnos. Uz Intrigantne životne situacije, film na efektan način propituje slobodu, zajedništvo i obiteljsku povezanost. Priče iz zatvorske ćelije su svoju svjetsku premijeru imale početkom ove godine, u međunarodnom natjecateljskom programu drugog izdanja festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC, a nastale su uz potporu Nacionalnog filmskog instituta Mađarske, Potprograma MEDIA i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje 'preselio' online. U osam natjecateljskih sekcija, prikazat će se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi će filmovi biti dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi. 

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scene iz filmova O jednoj mladosti; Govori da te vidim; Priče iz zatvorske ćelije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.