Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmski ljetopis (97): fokus na dokumentarni film

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97, 236 stranica) koji otvara opsežni i raznovrsni temat o dokumentarnome filmu. 

Etami Borjan piše o (auto)refleksivnim i performativnim praksama u suvremenome dokumentarcu, Michael Chanan donosi iscrpan povijesni pregled (političkoga) latinskoameričkoga dokumentarizma, dok Maja Novković osvjetljava najvažnija dokumentarna djela slovačkih novovalovaca. Temat donosi i analitički tekst Hrvoja Turkovića o poetskim i dokumentarističkim funkcijama filmskih lista na primjeru Skoro ništa Ane Hušman.

U rubrici Hrvatski film Luka Ostojić bavi se stilskim i sadržajnim karakteristikama suvremenih hrvatskih filmova, S one strane (Ogresta), Obrana i zaštita (Jelčić) i Ne gledaj mi u pijat (Jušić),stavljajući u središte autorsku obradu obiteljskih odnosa, a Silvestar Mileta daje temeljitu analizu manje poznatog filma Jožeta Babiča Sudar na paralelama.

Esej Elvisa Lenića uspoređuje Truffautovu i Bahranijevu ekranizaciju romana Fahrenheit 451 Raya Bradburyja, Marijan Krivak piše o izboru političkih djela iz povijesti festivala kratkometražnoga filma u Oberhausenu (iz programa zagrebačkog Kratkog utorka). U rubrici Priloga za nastavu filma i medijske kulture, Adrian Pelc prikazuje projekt obrade hrvatskog znanstveno-fantastičkog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa.

Novi broj Ljetopisa opsežno je popratio i festivale ZagrebDox i ZFF, kao i strane festivale u Beogradu i Isoli, a donosi i 8 eseja suradnika različitih generacija o novim filmovima s kinorepertoara. U ovom su broju prikazana i četiri vrijedna filmska štiva, novi broj časopisa Filmonaut, zbornik o Dušanu Makavejevu, knjiga o montaži u ekranizacijama romana Berlin Alexanderplatz te filmska 'početnica' Filmska izražajna sredstva.

Novi broj (97) po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s temama o azijskom filmu, Ladislavu Galeti, Bobu Dylanu, Michaelu Hanekeu, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.