Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmski ljetopis 90-91 najveći u povijesti

Iz tiska je izašao novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Hrvatski filmski ljetopis (90-91) na 332 stranice, najviše u preko 20 godina izlaženja, o klasičnoj i suvremenoj animaciji, španjolskom filmu i televiziji, videoigrama, fašizaciji društva i holokaustu na filmu, stvaralaštvu Dušana Vukotića i Tomislava Radića te s ekskluzivnim esejima Zrinka Ogreste i Hrvoja Hribara. 

Ljetno-jesensko izdanje (90-91) na 332 stranice donosi temat 'Animacija' u kojem Hrvoje Turković donosi temeljitu kronologiju hrvatskog animiranog filma 1922–2015, Midhat Ajanović i Miroslav Cmuk bave se stvaralaštvom Dušana Vukotića, Mihaela Majcen Marinić piše o dječjoj animaciji i novom grafičkom romanu Simona Bogojevića Naratha, a Diana Robaš donosi prikaz Animafesta 2017, uz koji su objavljeni sažeci znanstvenog skupa Animafest Scanner IIII.

U rubrici 'Hrvatski film' Marijan Krivak raspravlja o fašizaciji hrvatskog društva uz oslonac na film i roman Metastaze, a Janko Heidl objavljuje sjećanja pokojnog Tomislava Radića na nastanak filma Timon.

Saša Markuš i Manel Jiménez Morales objavljuju studiju o statusu nacionalne povijesti u španjolskom filmu i televiziji. Dragan Jurak u svom eseju od Lanzmannova klasika Shoah polazi u panoramu filmske i književne fenomenologije holokausta.

Zrinko Ogresta ekskluzivno za Ljetopis napisao je esej o genezi svoga filma S one strane. Darko Masnec donosi studiju o estetskoj ulozi videoigara i njihove interaktivnosti.

Hrvoje Hribar napisao je polemički prikaz nove knjige Tomislava Šakića, a Ante Jerić studiju o Bellerovu Kinematičkom načinu proizvodnje.

Ljetopis donosi i temeljite preglede 26. dana hrvatskog filma, 64. pulskog filmskog festivala, 20. Motovun Film Festivala, 7. Fantastic Zagreb Film Festivala, 13. filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema i Diagonala – festival austrijskog filma. Tu su, dakako, i eseji o novim filmovima i serijama, kao što su Mladi papa, Mjesečina, Paterson, Stilistica

Novi dvobroj (90-91) po redovnoj cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza, Tuškanac 1, Zagreb, a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Zagreb; Superknjižara, Rooseveltov trg 4, Zagreb; Shop Kina Europa, Varšavska 3, Zagreb. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.