Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmski djelatnici dio Oscarom nagrađene ekipe filma Na zapadu ništa novo

Na nedavno održanoj 95. dodjeli Oscara Američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti, film Na zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front) osvojio je četiri Oscara - za najbolji međunarodni film, scenografiju, filmsku glazbu i filmsku fotografiju. Na filmu su kao set dizajneri radili i hrvatski filmski djelatnici Ana Sarić i Melkior Serdarević. 

Ana Sarić i Melkior Serdarević su sa scenografom Christianom Goldbeckom radili na razradi vojnih rovova i kampa koji su kasnije sagrađeni u Češkoj.  

Nakon završenog arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, oboje su počeli s radom na filmu. Prvi projekt im je bio rad na HBO-ovoj hit seriji Igra prijestolja, koja se dijelom snimala i u Hrvatskoj. Zatim su radili i na pustolovno-akcijskoj ekranizaciji videoigre Uncharted koja je snimana u studiju Babelsberg u Berlinu. Nakon uspješno odrađenog posla, sljedeći projekt bila im je upravo njemačka antiratna drama Na zapadu ništa novo redatelja Edwarda Bergera.

Film je na 95. dodjelu Oscara "ušao" s čak devet nominacija, a naposljetku ih je osvojio četiri: za Najbolji međunarodni film, za najbolju filmsku glazbu (Volker Bertelmann), za najbolju filmsku fotografiju (James Friend) te za najbolju scenografiju (Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper). 

U filmu jednu od uloga nosi i bosansko-hercegovački glumac s njemačkom adresom, Edin Hasanović.

Ana Sarić i Melkior Serdarević, inače članovi Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), trenutno se nalaze u Ouarzazateu u Maroku, gdje rade sa slavnim dizajnerom Arthuom Maxom na novom filmu Ridleyja Scotta.

Naslovna fotografija: Ana Sarić i Melkior Serdarević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.