Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi nagrađeni na 13. Animateci

Eksperimentalni film Dota, animirani filmovi Planemo i Grad duhova te animirana hrvatska manjinska koprodukcija Noćna ptica nagrađeni su na slovenskom festivalu Animateka. 

Na jučer završenom Animateka festivalu koji se održao u Ljubljani, nagrađena su četiri hrvatska filma. Svi su osvojlili posebna priznanja članova žirija, a Noćnu pticu nagradila je i publika. 

Kratkometražnom animiranom filmu Noćna ptica redateljice Špele Čadež, nastalom u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, pripale su dvije nagrade. Nagradu HOPIN, koja uključuje i novčani dio od tisuću eura, dodijelila mu je publika festivala. Uz to, film je dobio i posebno priznanje člana žirija. Joni Männistö (Finska/Estonija) odao mu je priznanje jer je 'ironičan i šarmantan portret ozloglašenog lika. To je film koji se ruga, osuđuje i slavi našu želju za alkoholom'. 

Član žirija Paul Bush (UK) posebno priznanje dodijelio je kratkometražnom eksperimentalnom filmu Dota Petre Zlonoga, dok je Chris Landreth (Kanada) priznanjem nagradio kratkometražni animirani film Veljka Popovića PlanemoMauro Carraro (Italija/Švicarska) je pak odabrao Grad duhova Marka Dješke

Grad prix ovogodišnje Animateke osvojio je film Black poljskog redatelja Tomasza Popakula

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. 

Popis svih nagrada možete pogledati na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: Noćna ptica; Dota

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.