Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na svjetskim festivalima

Hrvatska manjinska koprodukcija Parada Srđana Dragojevića (Mainframe Production) osvojio je nagradu Red Goddess za najbolji film ‘meda i krvi’ na 4. Međunarodnom festivalu u Prištini. Parada je dosad osvojila brojne međunarodne nagrade, između ostalih, i Nagradu publike programa Panorama, Nagradu Ekumenskog žirija i nagradu Victory Column na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2012.

Bugarsko-hrvatsko-njemački dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva (Nukleus film) nagrađen je posebnim priznanjem žirija u dokumentarnoj kategoriji na 8. Međunarodnom filmskom festivalu u Zurichu koji se održavao od 20. do 30. rujna u Švicarskoj. Posljednja ambulantna kola Sofije premijerno je prikazan na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio France 4 Visionary Award na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na ovogodišnjem, 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Kratkometražnom filmu Od do redateljice Mirande Herceg (Kinorama) dodijeljena je nagrada People's Choice na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Naoussi (Grčka). Od do je eksperimentalni film koji tematizira tjeskobu, ali i istovremeno olakšanje zbog gubitka identiteta koje čovjek osjeća dok boravi u ne-mjestima, prostorima javnih ustanova, čekaonicama i javnim prijevoznim sredstvima.

7-minutni eksperimentalni film Displacement (2012) Liliane Resnick bit će prikazan krajem listopada na 34. Cinemedu, mediteranskom filmskom festivalu u Montpellieru (Francuska) i na Međunarodnom filmskom festivalu u Bogoti (Kolumbija). Njezin kratki eksperimentalni film Inside Out  (2011) bit će u listopadu prikazan na filmskom festivalu Another Experiment by Women u New Yorku te na 14. međunarodnom festivalu filma i kulture u Patrasu (Grčka). Dodatne informacije o filmovima Liliane Resnick mogu se pronaći na ovom linku.

Naslovne fotografije: Parada; Posljednja ambulantna kola Sofije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.