Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na PÖFF Shorts festivalu u Tallinnu

Dva hrvatska naslova prikazuju se na festivalu kratkometražnog filma i animacije PÖFF Shorts u estonskom Tallinnu, od kojih se jedan prikazuje u glavnom natjecateljskom programu. Festival se od 16. do 24. studenog odvija paralelno s 25. Filmskim festivalom 'Black Nights' na kojem se, pak, prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam autora Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova. 

Animirano-eksperimentalni film Događaji za zaboraviti dio je natjecateljskog programa "Buntovnici s razlogom" (Rebels With a Cause) koji čini glavni dio Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu te je ujedno i dio programa festivala PÖFF Shorts namijenjenom kratkometražnim i animiranim radovima.

Film autora Marka Tadića je vizualna ekspresija snimljena na 16 mm filmu koja je zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera

Film se premijerno prikazao na prošlogodišnjem izdanju Festivala 25 FPS, a otad je obišao mnoštvo domaćih i inozemnih festivala, među kojima je i nedavno završeni StopTrik. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) i Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Projekcija u Tallinnu filmu će biti baltička premijera. U sklopu programa "Buntovnici s razlogom" za nagrade se natječe 14 dugometražnih filmova te 13 kratkometražnih. 

Osim toga, na festivalu PÖFF Shorts prikazuje se i animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke i to u sklopu nenatjecateljskog programa "Animirane stvarnosti" (Animated Realities). Program je posvećen važnim temama koje su se zapostavile tijekom pandemije, a projekcija filmova na rasporedu je 21. studenog. 

Film Sve te senzacije u mom trbuhu tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a otada je prikazan i nagrađen na nizu međunarodnih festivala. Tako je u listopadu i osvojio nagradu za najbolji scenarij na festivali animiranog filma u kanadskog Ottawi, a najboljim europskim kratkometražnim filmom proglašen je na 3D Wire Festivalu, dok se posebnim priznanjima ovjenčao na festivalima Videmedeja u Novom Sadu, Big Cartoon Festivalu u Moskvi, MIX Milano, u Lanzaroteu...

Festival PÖFF Shorts je najveći festival kratkometražnog filma i animacije na Baltiku te je integralni dio Filmskog festivala Black Nights na kojem će se, pak, prikazati hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam bugarskih autora Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova i to u sklopu nenatjecateljskog programa #PÖFFTrending. Hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević (Hulahop). Film je svjetsku premijeru imao krajem listopada u natjecateljskom programu Dok Leipziga. 

PÖFF Shorts se odvija u estonskom Tallinnu od 16. do 24. studenog, a festival Black Nights se odvija od 12. do 28. studenog.  

Nagrađeni naslovi iz natjecateljskih programa PÖFF Shortsa automatski su kvalificirani da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma, a od prošle godine, i za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Događaji za zaboraviti; Sve te senzacije u mom trbuhu; Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.