Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 66. DOK Leipzigu

Mnoštvo hrvatskih naslova predstavit će se u raznim sekcijama ovogodišnjeg, 66. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koje se održava od 8. do 15. listopada. 

Dugometražni dokumentarni film El Shatt – nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka na DOK Leipzigu prikazuje se u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dokumentarnog filma, uz još 22 kratkometražna i dugometražna naslova iz cijeloga svijeta. 

El Shatt – nacrt za utopiju dosad je nagrađen na Festivalu mediteranskog filma Split i Liburnia Film Festivalu, a projekcija u konkurenciji DOK Leipziga mu je međunarodna premijera. Producent filma je Tibor Keser, a koproducentica Sunčica Fradelić

U natjecateljskom programu animiranog filma su dva hrvatska naslova: Y Matee Kovač (producent je Vinko Brešan, Zagreb film) i Obiteljski portret Lee Vidaković (producent je Draško Ivezić, Jadranska animacija), dok se u Panorami (Panorama: Central and Eastern Europe) prikazuje kratkometražni dokumentarni film Sare Jurinčić, Valerija. Potonji film imao je svjetsku premijeru u lipnju na Sheffield DocFestu, a na Sarajevo Film Festivalu osvojio je Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film. 

Uz to, u sklopu fokus programa posvećenog slovenskim dokumentarnim filmovima (Post-1991 Slovenian Documentary Films), prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Playing Men Matjaža Ivanišina (2017.), čiji su koproducenti Vanja Jambrović i Tibor Keser (Restart).

Uz to, 22. listopada u Poljskom institutu u Leipzigu, održat će se poseban program "5x5 - kratkometražni filmovi s Istoka" (5x5 Shorts from the East), u sklopu kojeg će se predstaviti 25 naslova iz Hrvatske, Latvije, Estonije, Slovenije i Slovačke. Hrvatski filmovi koji su dio programu su: Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke (producent Draško Ivezić, Jadranska animacija), Događaji za zaboraviti Marka Tadića (producent Igor Grubić, Kreativni sindikat), Cockpera Kate Gugić (producent Tomislav Buntak, ALU), Bez lica Davida Lušičića (producent David Lušičić, Stvaralačka mreža Zebra, ADU) i The Raft Marka Meštrovića (producent Igor Grubić, Kreativni sindikat). 

DOK Leipzig, osim filmskog, nudi i bogati industrijski program, čiji će svi detalji biti objavljivani kroz naredni tjedan. 

Tijekom ovogodišnjeg, 66. izdanja festivala, od 8. do 15. listopada, prikazat će se 255 filmova i XR projekata iz 60 zemalja. Pobjednički naslovi u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.