Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 22. Sarajevo Film Festivalu 

U raznim natjecateljskim programima Sarajevo Film Festivala bit će prikazano ukupno pet domaćih naslova, dok će u ostalim selekcijama biti prikazano još njih tri. 

U glavnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova SFF–a prikazat će se četiri domaća naslova. Riječ je o filmovima Iza lica zrcala i Kino otok te manjinskim hrvatskim koprodukcijama Četiri pasoša i Zid smrti, i tako to.

Dugometražni dokumentarni film nagrađen Oktavijanom na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević bavi se prekrasnim, ali hladnim ličkim planinskim krajolicima koji podsjećaju na stanje duha, unutarnje borbe i spoznaje. Uz režiju, Matijević potpisuje i scenarij, Vjeran Hrpka bio je zadužen za kameru, Ana Štulina za montažu, producenti su Nenad Puhovski i Tamara Babun, a film je nastao u produkciji Factuma i uz potporu HAVC-a. 

Nagrađivani Kino otok u režiji Ivana Ramljaka govori o izgubljenoj kulturi kina u malim otočnim mjestima. Uz režiju, Ramljak potpisuje i scenarij, snimatelj je Ivan Slipčević, montažu je odradio Damir Čučić, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Restarta te ga je također podržao HAVC. 

Njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija Četiri pasoša prati osobno putovanje redatelja Mihajla Jevtića kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke snimljene na Super 8-milimetarskom filmu te animirane sekvence snova i sjećanja. Jevtić uz režiju potpisuje i scenarij i kameru, za montažu je bio zadužen Aleksandar Stojanov, hrvatski koproducent je Fade In, a koproducentice Morana Komljenović i Iva Tkalec

U istom programu SFF–a uz ostalih 20 naslova prikazat će se i pobjednik ovogodišnjeg 9. izdanja festivala dokumentarnog filma Beldocs, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Mladena Kovačevića Zid smrti, i tako toProducent filma je također Mladen Kovačević za Horopter (Srbija), dok je koproducent Tibor Keser ispred Restarta (Hrvatska), uz Vanju Jambrović i Olivera Sertića kao pridružene producente. Film priča o Brankici, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata. 

Uz ove, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazuje se Zvir u režiji Miroslava Sikavice – film nagrađen posebnim priznanjem u 48. izdanju programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), koji se u svibnju ove godine odvijao paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu. Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić

Osim toga u natjecateljskom programu dugometražnih filmova izvan konkurencije prikazat će se hrvatski naslov Transmania grupe od 15 redatelja (Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica, Sara Hribar). Svaki od njih u svojih pet minuta nastavljao je priču prethodnog tek kad bi vidio zadnju minutu snimljene sekvence. Film je nastao u produkciji Zebra Creative Productiona iz Zagreba, a projekcija u sarajevskom Narodnom pozorištu 16. kolovoza ujedno je i svjetska premijera filma. 

Nenatjecateljski program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazat će još tri domaća naslova; riječ je o višestruko nagrađenom hrvatskom filmu S one strane u režiji Zrinka Ogreste te dvije manjinske koprodukcije: Trema redatelja Yorgosa ZoisaSieranevada Cristija Puiua

Sarajevo Film Festival, koji se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine po 22. put održava od 12. do 20. kolovoza, jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi, a svake ga godine posjeti oko 100.000 ljubitelja filma. Više informacija o ovogodišnjem izdanju SFF–a saznajte na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Iza lica zrcalaKino otok i Zvir; SFF

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.