Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 19. Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani

U natjecateljskom programu 19. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Tirani, koji u glavnom gradu Albanije traje od 24. do 30. rujna, prikazuje se kratkometražni animirani film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali, a u ostalim programima festivala prikazuju se i igrani kratkometražni filmovi Marko Marka Šantića te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. 

Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem zagrebačkom Animafestu, a međunarodnu u natjecateljskom programu festivala u Annecyju. Otad je film prikazan na mnogim festivalima i manifestacijama diljem svijeta, a na nekima od njih ovjenčao se i nagradama. Film je osvojio i nagradu Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, za najbolji animirani film 2020. godine. 

Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali nastaje po priči autorice Mime Simić, koja ujedno potpisuje i scenarij, s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem. Film je producirala Dijana Mlađenović (Kinematograf), a koproducirao Darko Lungulov (Papa Films). Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe. 

Glorija Scott prikazat će se u natjecateljskom programu animiranog filma Međunarodnog filmskog festivala u Tirani, a upravo taj program omogućuje pobjedničkom naslovu da se kvalificira za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji kratkometražnog animiranog filma. 

Osim Glorije Scott, posjetitelji festivala u Tirani imat će priliku pogledati još dva hrvatska filma. Riječ je o kratkometražnim igranim naslovima Marko Marka Šantića te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović

Film Marko u Tirani se prikazuje u sklopu programa Generacije (Generations). Marko se domaćoj publici predstavio na Motovun Film Festival, a međunarodnoj na LA Shorts festivalu u SAD-u, a uskoro slijedi projekcija na festivalu u Rusiji. Film nastaje u produkciji Jake produkcije (Jure Bušić), te koprodukciji kuća iz Srbije (Filmart), Francuske (Hippocampe productions) i Slovenije (Invida), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije i Grada Rijeke. 

Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem autorice Sanje Milardović dio je programa Različiti umovi (Divergent Minds). Film, koji nastaje u produkciji kuće Castor Multimedia, svoju je svjetsku premijeru imao prošle godine na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit na kojem je osvojio posebno priznanje žirija, kao i na Zagreb Film Festivalu iste godine, na kojem je sudjelovao prikazivanjem u programu Kockice, a nedavno je proglašen najboljim hrvatskim igranim naslovom na Betina Film Festivalu. Naslov Sanje Milardović do sad je, između ostalog, "putovao" i u SAD (ShortFest), Montpellier (CINÉMED), Sydney (Flickerfest) te Sofiju (Međunarodni filmski festival u Sofiji). Film je producirao Matej Merlić, a nastao je uz potporu Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ovogodišnje, 19. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Tirana se odvija od 24. do 30. rujna, a u sklopu festivala prikazat će se oko 200 naslova. Ovaj je festival je prva i jedina međunarodna filmska manifestacija u Albaniji, a više detalja o ovogodišnjem programu možete saznati ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.