Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 13. izdanju CinEasta u Luksemburgu

Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast ove se godine održava u 'hibridnom' izdanju, uz projekcije u kinima diljem Luksemburga te online, od 8. do 25. listopada. U sklopu natjecateljskog programa prikazat će se dva hrvatska filma, a još četiri naslova uvrštena su u druge festivalske sekcije. 

U natjecateljskom programu 13. izdanja Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast prikazuje se film Mare Andree Štake, nastao u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska producentica je Tena Gojić, Dinaridi Film) te Otac Srdana Golubovića, nastao u produkciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). 

Hrvatsku produkciju u sekciji Cinescope, namijenjenoj najzanimljivijim novim naslovima iz Središnje i Istočne Europe predstavljaju filmovi Mater Jure Pavlovića te manjinska koprodukcija Ja sam Frank slovenskog redatelja Metoda Peveca (hrvatski producenti su Maja Vukić i Ivan Maloča, Interfilm). Mater se prikazuje i u sklopu sekcije Cinespecials (Posebne projekcije/Special Screenings). 

U sklopu sekcije FunnyEast, u kojoj se prikazuju komedije, publici će se predstaviti Koja je ovo država Vinka Brešana

U programu kratkometražnog animiranog filma nalazi se Arka Natka Stipaničeva. Cijeli program možete pogledati na ovoj poveznici

CineEast se ove godine održava na lokacijama diljem Luksemburga te online. Na ovogodišnjem, 13. izdanju koje traje od 8. do 25. listopada, bit će prikazano više od 45 dugometražnih te oko 30 kratkometražnih filmova iz 20 zemalja. Nagrade na festivalu dodjeljuje međunarodni žiri, žiri sačinjen od novinara te publika. 

Zemlja u fokusu ovogodišnjeg izdanja je Mađarska, a na festivalu se prvi put prikazuju i filmovi iz Bjelorusije. Ovogodišnja tema festivala, koja se provlači kroz neke filmove te popratni program, je 'Sadimo budućnost: Naš planet i društvo na raskrižju'. 

Više detalja o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.

Naslovna fotografija: vizual Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.