Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 28. festivalu Kino Pavasaris u Vilniusu

Animirani film Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih filmova, a manjinska koprodukcija Dani suše Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film) dio je Critcis' Choice sekcije. Na industrijskom dijelu festivala, na platformi za razvoj i umrežavanja Meeting Point Vilniusa - Coming soon (Work in Progress) predstavit će se projekt dugometražnog debitantskog igranog filma Nisam takva Zvonimira Munivrane te Živi i zdravi Ivana Marinovića, koji se razvija u koprodukciji s hrvatskom Kinoramom (koproducentica je Ankica Jurić Tilić). 

U konkurenciju kratkometražnih filmova festivala u Vilniusu uvršten je hrvatsko-estonski animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je nedavno selektiran i u konkurenciju prestižnog festivala animiranog filma u Annecyju. Film je dosad prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts), a slijedi mu mnoštvo projekcija po svjetskim festivalima. Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation). Estonski koproducent je Kelav Tamm iz studija Eesti Joonisfilm.

U program čije su naslove birali filmski kritičari iz cijelog svijeta Critics' Choice uvršten je dugometražni igrani film Dani suše turskog redatelja Emina Alpera, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film). 

Uz to, u Vilniusu će se prikazati i Disco Boy, dugometražni prvijenac talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea u kojem jednu od uloga nosi i hrvatski glumac Leon Lučev. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu glavnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Berlinalea, gdje je osvojio i Srebrnog medvjeda za izvanredan umjetnički doprinos (direktorica fotografije Hélène Louvart). 

Na industrijskom dijelu festivala, u sklopu platforme Meeting Point Vilnius, predstavit će se projekt debitantskog dugometražnog igranog filma redatelja i producenta Zvonimira Munivrane, Nisam takva. Projekt je uvršten u sekciju Coming Soon, namijenjenu projektima u kasnoj fazi razvoja koji će "svijetlo dana" ugledati ove ili početkom iduće godine. 

U središtu radnje je dvadesetogodišnja Franka koja napušta sigurnost obiteljskog doma u želji za samostalnim životom. Preseli se u stan koji je naslijedila od bake i tamo zatekne Antu, studenta pete godine prava koji je ilegalno uselio. Umjesto da ga izbaci, dopušta mu da ostane par dana dok ne nađe smještaj. Par dana rezultira romansom. No, nakon nekog vremena, Ante počne pokazivati svoju mračnu stranu te zajedno s problemima u koje je upala s novostečenom prijateljicom Stelom, što sve skupa ne samo da testira Frankin karakter nego joj i pomaže da shvati što zaista (ne) želi od života.

Direktor fotografije je Mario Oljača, u glavnim ulogama su Tara Thaller, Stipe Jelaska i Romina Tonković. Film je trenutno u fazi postprodukcije, a realizira se pod okriljem kuće Studio Corvus.

U istoj sekciji predstavlja se i projekt dugometražnog igranog filma Ivana Marinovića, Živi i zdravi

Scenarist i redatelj filma je Ivan Marinović, direktor fotografije je Dominik Istenič, a glavne uloge igraju Tihana Lazović, Goran Slavić, Goran Bogdan, Momčilo Pićurić, Snježana Sinovčić Šiškov, Nikola Ristanovski, Mirjana Joković, Dejan Đonović i Dragana Dabović.

Glavni producenti filma su Marija Stojanović i Ivan Marinović, a koproducenti su Milan Stojanović, Veronika Kuhrova, Michal Kráčmer, Ankica Jurić Tilić, Dejan Krajčevski i Jožko Rutar.

Film nastaje u produkciji Adriatic Westerna (Crna Gora), a koproducenti filma su Sense Production (Srbija), Analog Vision (Češka), Kinorama (Hrvatska), Krug Film (Sjeverna Makedonija) i Spok Film (Slovenija). 

Međunarodni filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris je u više od dva desetljeća postao najveći i najvažniji filmski događaj u Litvi. Program festivala tradicionalno je usredotočen na jake autorske vizije i događaje koji spajaju educiranje publike s filmskom industrijom te pružaju priliku za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. Festival se ove godine odvija od 16. do 26. ožujka. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.