Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Između revolucija, Disco Boy i Morska iskra nagrađeni na 73. Berlinaleu 

Jučer su dodijeljene nagrade 73. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu: dokumentarac Između revolucija Vlada Petrija u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji osvojio je nagradu FIPRESCI za najbolji film iz programa FORUM, film Disco Boy osvojio je Srebrnog medvjeda za izvanredan umjetnički doprinos (direktorica fotografije Hélène Louvart), dok je film Morska iskra (Sea Sparkle) čiji je pridruženi producent Siniša Juričić (Nukleus Film) nagrađen posebnim priznanjem u programu Generation. 

Dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija realiziran je u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku je premijeru imao u subotu, 18. veljače u sklopu programa ForumIzmeđu revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje žive u patrijarhalnim društvima - u Rumunjskoj i Iranu. Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Podržan je sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Igrani film Disco Boy, dugometražni prvijenac talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea u kojem jednu od uloga nosi i hrvatski glumac Leon Lučev, svjetsku je premijeru imao u sklopu glavnog natjecateljskog programa 19. veljače na festivalu. 

Film Morska iskra (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea otvorio je pak 17. veljače program Generation Kplus. Film je nastao u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film), a jednu od uloga ostvarila je mlada hrvatska glumica Nika Petrović.

Od ostalih filmova koji su predstavljali domaću kinematografiju, treba istaknuti kratkometražni animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je prikazan 20. veljače u sklopu natjecateljskog programa Berlinale Shorts. Riječ je o prvom animiranom filmu koji se od samostalnosti Hrvatske natjecao u programu Berlinale Shorts.

U programu Berlinale Special pak europsku je premijeru 22. veljače imao film Bazen beskraja Brandona Cronenberga, hrvatska manjinska koprodukcija (koproducentica je Anita Juka, 4Film). Spomenuti film dijelom je sniman u Šibeniku, a podržan je od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia).

73. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu započelo je 16. veljače i traje još danas, kada su na rasporedu projekcije najpopularnijih filmova ovogodišnjeg izdanja. U proteklih deset dana publika je imala priliku pogledati više od 300 filmova iz cijelog svijeta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.