Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 16. Animateci

Niz hrvatskih kratkometražnih naslova prikazat će se na 16. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji u Ljubljani traje od 2. do 9. prosinca. Osim toga, u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, predstavit će se i dva hrvatska projekta.

U natjecateljskom programu Srednje i Istočne Europe prikazat će se četiri hrvatska naslova te jedna manjinska koprodukcija. Riječ je o kratkometražnim filmovima Mačka je uvijek ženska autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Motivi Danijela Žeželja, Florigami Ive ĆirićUdahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren (estonsko-hrvatsko-francuska koprodukcija; hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). 

Natjecateljski program Slon, namijenjen najmlađim gledateljima (od tri godine nadalje) donosi film Toofa i Poofa Denisa Alentija.

U sklopu programa Mladi talenti Europe prikazuju se filmovi Zagubljena sjećanja Ivane Radić i Ne ću Jasne Čagalj, a u Panorami Fish Ing. autorice MarinskyO djedu, maci i proljeću Lucije Oroz, Well, Would You Look at That Petre Drevenšek, Izvan sebe Stelle Hartman, Prvi korak Petre Kožar, Albatros Nenada Jankovića, Odrasti u malo drvo Noemi Rebić, Osmijeh Matee Kovač te I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj

Osim toga, u industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO, održava se panel-diskusija o ostvarivanju uspješnih koprodukcija na kojoj sudjeluje hrvatska producentica Vanja Andrijević iz Bonobostudija. 

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se odvija 2. i 3. prosinca, predstavit će se pet projekata iz zemalja bivše Jugoslavije, od kojih su dva hrvatska. Jedan od njih je Fačuk redateljice Maide Srabović i producentice Janje Pilić (Tetrabot). Priča je to o fiktivnom selu koje je puno beba začetih izvan braka - fačuka. Njihove majke umiru pri porodu, a seoski velečasni ih, oslobađajući ih 'života u grijehu', baca u rijeku. Lokalni stolar Jozina pokušava spasiti trudnu Nadicu od takve sudbine. 

Drugi projekt nosi naziv Obiteljski portret, a autorica je Lea Vidaković koja će ga pitchati uz producenta Draška Ivezića (Adriatic Animation). Radi se o mračnom, poetičnom i pomalo šaljivom filmu koji prikazuje razaranje obiteljskih odnosa. Oba spomenuta projekta razvijaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekti će se natjecati za najbolji pitching, a dva člana tima pobjedničkog projekta, između ostalog, osvajaju i pozivnicu za CEE Animation Forum 2020. Popis svih odabranih projekata te više detalja o AnimatekaPRO Pitchu možete pronaći na ovoj poveznici.

Animateka je festival usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Osim Animateke, u Ljubljani se održava i radionica CEE Animation (od 29. studenog do 5. prosinca) na kojoj sudjeluje i producentica Sanja Borčić iz Zagreb filma. CEE Animation je cjelogodišnji program koji se odvija u tri modula tijekom cijele godine, a više detalja o toj radionici pronađite ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.