Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekt na 62. izdanju festivala u Solunu

Dva kratkometražna hrvatska filma te jedan dugometražni, nastao u američko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji, prikazuju se u sklopu 62. izdanja Međunarodnog filmskog festivala koji se u grčkom Solunu održava od 4. do 14. studenog. Osim toga, jedan se hrvatski projekt dugometražnog igranog filma predstavlja na industrijskom dijelu festivala - Agora, a hrvatska producentica jedna je od samo osam sudionica mentorskog programa Europske ženske audiovizualne mreže (EWA), koji se također odvija u sklopu Agore. 

U programu Balkan Survey namijenjenom "najboljim naslovima s Balkana" prikazuju se dva hrvatska kratkometražna filma. Riječ je o igranom naslovu Kazneni udarac Roka Bičeka snimljenom po motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka. Film je svjetsku premijeru imao u kolovozu, na prestižnom festivalu u Locarnu, a otada je, između ostalog, prikazan i na Sarajevo Film Festivalu, CinEastu te na Festivalu slovenskog filma, na kojem je dobio nagradu Vesna za posebno dostignuće. 

Uz režiju, Biček s Kristianom Novakom potpisuje i scenarij. Producenti su Katarina Prpić, Danijel Pek i Rok Biček, a film nastaje u produkciji Antitalenta i Cvinger filma te koprodukciji Zwinger filma (Austrija). Kazneni udarac su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Slovenski filmski centar, Viba film i Grad Zagreb. 

Uz Kazneni udarac, u istom programu prikazuje se i animirani film The Raft Marka Meštrovića. Film je do sada prikazan na mnogim domaćim festivalima (Animafest, Tabor Film Festival, Festival mediteranskog filma Split), a na Supertoonu u Šibeniku osvojio je i Prvu nagradu u kategoriji Grandtoon. The Raft se prikazivao i na festivalima u Beogradu, na Cipru, u Banjaluci...

Marko Meštrović film je režirao, a scenarij potpisuje zajedno s Božidarom Trkuljom. Meštrović je, uz Davida Lovrića, zaslužan i za animaciju. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Producent filma je Igor Grubić. 

U natjecateljskoj sekciji FF Film Forward festivala u Solunu prikazuje se dugometražni dokumentarno-igrani film Aleph autorice Ive Radivojević koji je nastao u američko-hrvatsko-katarskoj produkciji. Film se nedavno prikazao i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. 

Riječ je svojevrsnom mističnom putopisu u kojem protagonisti u deset zemalja na pet kontinenata otkrivaju svoje misli, ideje i snove. Te kolektivne priče služe kao dijelovi slagalice koji vode do onoga što je argentinski pisac Jorge Luis Borges nazvao “nezamislivim svemirom”. Aleph spaja filmske elemente narativne fikcije i magičnog realizma sa strogoćom i mehaniku dokumentarne prakse kako bi istražio snove, priče, preokupacije, misli te proživljena i zamišljena iskustva svojih protagonista – glumaca, izvođača, glazbenika i neprofesionalaca. Jedinstvena pripovijest koja nas uvodi u drugačije razumijevanje samog značenja, kako otkrivenja tako i izazova – pothvat ostvaren kroz igru s neizvjesnošću i sretnom slučajnošću. 

Uz projekciju filma, na festivalu će se održati i razgovor s autoricom. Aleph nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija). 

Osim u filmskom programu, hrvatska produkcija predstavlja se i na industrijskom dijelu festivala - Agora. Naime, projekt debitantskog dugometražnog igranog filma Pelikan dio je sekcije Work in Progress, u kojoj se predstavljaju filmovi koji su skoro završeni, a dolaze iz zemalja jugoistočne Europe, područja Crnog mora i sa Mediterana. Kreativni timovi će, tako, imati priliku predstaviti svoje projekte pred potencijalnim financijskim partnerima, prodajnim agentima, distributerima i festivalskim programerima. 

Pelikan prati Josipovu priču. On je nogometni golman koji se nakon ozljede zadobivene na odmoru oporavlja u toplicama. Ozljeda je toliko ozbiljna da je u pitanje dovedena i njegova golmanska karijera. Suočen s velikom životnom promjenom, Josip prolazi kroz krizu identiteta i pokušava pronaći način kojim bi iznova stvorio sebe.

Redatelj Filip Heraković, uz Nikolinu Bogdanović potpisuje i scenarij, a film nastaje pod okriljem produkcijske kuće Wolfgang&Dolly. Producenti filma su Tamara Babun i Matija Drniković. Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra za mikroproračunski film, kao i sredstvima Grada Rijeke za javne potrebe u kulturi. 

Osim toga, u sklopu Agore se odvija i mentorski program Europske ženske audiovizualne mreže (EWA) i to u online formatu. Program je namijenjen producenticama s relevantnim iskustvom na nacionalnoj razini, a koje u svoje karijere žele uključiti europsku i međunarodnu dimenziju. Jedna od osam sudionica je hrvatska producentica Magdalena Petrović (LEWA). Popis svih mentorica i sudionica možete pronaći ovdje

Međunarodni filmski festival u Solunu (Thessaloniki International Film Festival) jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.