Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi Cvijet bitke i Ornament duše nagrađeni na slovenskoj Animateci

Na upravo završenom 8. međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka u Ljubljani, dva hrvatska filma nagrađena su posebnim priznanjima.

Animirani film Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija nagrađen je posebnim priznanjem koje mu je dodijelio član međunarodnog žirija Vuk Jevremović, srpski umjetnik i animator (čiji je kratkometražni igrani film Pantera 1998. bio nominiran za Oscara). Riječ je o snažnom filmu koji, unatoč nasilnim prizorima, tradicionalnim referencama i literarnim implikacijama stvara ponekad kontradiktorne, ali nikad dosadne tapiserije misli i osjećaja, obrazložio je svoju odluku Jevremović.

Član međunarodnog žirija, britanski animator Andy Glynne dodijelio je posebno priznanje animiranom filmu Ornament duše (2011.) redateljice i scenaristice Irene Jukić Pranjić (Zagreb film). Radi se o hrabrom i odlično izvedenom konceptu koji pokazuje što se sve može postići animacijom, obrazložio je Glynne.

Glavnu nagradu Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji se održavao od 5. do 11. prosinca 2011. osvojio je slovački film The Last Bus Martina Snopeka i Ivane Laučikove, a svaki od članova žirija (Max Andersson, Andy Glynne, Marcel Jean, Vuk Jevremović, Carolina Lopez Caballero) dodijelio je posebno priznanje filmu po svom izboru. Od 12. do 18. prosinca Animateka će se održavati u Mariboru.

Naslovna fotografija: Ornament duše; Cvijet bitke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.