Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska premijera dobitnika Zlatne palme, Čovjek koji nije mogao šutjeti, na Festivalu mediteranskog filma Split

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, kratkometražni igrani film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice, u sklopu Festivala mediteranskog filma Split. Osim toga, posjetitelje očekuju i svjetske premijere novih filmova Lane Barić i Luke Galešića.

Festival mediteranskog filma Split otvorit će se 13. lipnja svjetskom premijerom filma Sola scenaristice i redateljice Lane Barić. U ovoj pravoj filmskoj mediteranskoj poslastici u kojoj se glavna junakinja vraća na rodni otok glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice. Projekcija u Cannesu, filmu je bila svjetska premijera. Više detalja o nagradi u Cannesu možete pronaći na ovoj poveznici

Splitski animatori Veljko i Milivoj Popović stižu sa svojim novim animiranim filmom Žarko, razmazit ćeš dite!. Film je napravljen prema hit knjizi "U malu je uša đava" u kojoj se Tisja Kljaković Braić prisjeća odrastanja u Splitu osamdesetih godina.

Još jedan domaći film u konkurenciji programa "Ješke" je igrani film Moj muž idiot redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama. Domaću premijeru u Splitu će imati i slovensko-hrvatska koprodukcija More među nama redatelja Luna Sevnika, u kojem glume Leon Lučev i Bruno Mihanović, a dobitnik je nagrade žirija mladih na filmskom festivalu u Trstu.

Najveća novost ovogodišnjeg FMFS-a je da su "Ješke" postale međunarodni program.

"Godinama smo upravo kratkom hrvatskom filmu osiguravali prime time termine pred najbrojnijom publikom u zemlji, a ovu odluku smo donijeli jer je vrijeme da još snažnije pozicioniramo program “Ješke” na međunarodnoj razini. Novi domaći filmovi od ovog izdanja će se u glavnim terminima prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice i na Tvrđavi Gripe uz bok najboljim mediteranskim filmovima kratkog metra. Uz to, filmovi iz "Ješki" od ove godine uz Udicu Festivala natječu se i za najvišu novčanu nagradu kratkometražnom filmu u regiju, u iznosu od 3.000 eura," kazao je direktor Alen Munitić.

Pa tako u Split osobno dolazi albanski redatelj Erenik Beqiri koji je filmom Kratko putovanje slavio u Veneciji, a prethodnim filmom The Van pobijedio u Cannesu. Grčku predstavljaju dva naslova, Autocesta slomljenog srca Nikosa Kyritsisa i Aerolin Alexisa Koukiasa Pantelisa čiju kameru potpisuje Davor Marenjak. Na FMFS-u će se za nagradu boriti i španjolski film Mussol Juanja Giméneza, redatelja s nominacijom za Oscara. Selektori su odabrali i tri naslova manje poznatih autora čiji sjajni filmovi su tek krenuli po festivalima: španjolske Strijele mladog redatelja Imanol Ruiz de Lare, francuski Buka redateljice Salome Da Souza, te portugalski Samostalni vrtlar / Samostalna vrtlarica Patricije Neves Gomes.

Uz novi film Nebojše Slijepčevića izvan konkurencije prikazat će se i tri naslova koja su svoj razvojni put započeli na scenarističkoj radionici FMFS-a: Čopor Marka Jukića, Tango Siesta Dinka Božanića i Škafetin Paška Vukasovića. Posebno zanimljiva bit će projekcija filma 1001 noć redateljice Ree Rajčić koji je svjetsku premijeru imao u Torontu, a sniman je upravo u okruženju Tvrđavu Gripe uz glasanje paunova koji imaju značajnu ulogu u filmu.

Tijekom 17. FMFS-a na četiri lokacije u šest programa prikazat će se preko 100 filmova, a više detalja o programu i ulaznicama nađie na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: prizori iz filmova Čovjek koji nije mogao šutjeti; Sola; Moj muž idiot

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.