Preskoči na glavni sadržaj

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu na 77. Filmskom festivalu u Cannesu

Nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević. Ovo je prva Zlatna palma (Palme d'Or) za hrvatski film od osamostaljenja. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije. 

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri u sastavu: predsjednica žirija, belgijska glumica Lubna Azabal, francuska redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille Mention-Schaar, filmski programer iz Italije Paolo Moretti, producentica i redateljica Claudine Nougaret iz Francuske i redatelj i scenarist Vladimir Perišić iz Srbije. 

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, scenarist i redatelj Nebojša Slijepčević zahvalio je cijeloj ekipi filma i ostalim filmovima u konkureciji, a nakon same dodjele je rekao:

"To je stvarno nevjerojatan doživljaj popeti se na pozornicu i to u večeri kad jedan George Lucas prima nagradu za životno djelo iz ruku Francisa Forda Coppole. Malo mi je čudno sve skupa zvuči nestvarno, no ono možda što je bitnije od toga je da sam ovu nagradu posvetio Tomi Buzovu, čovjeku koji je inspirirao ovaj film. Jako sam sretan da će doći do velikog broja gledatelja zahvaljujući ovoj nagradi, uključujući i do hrvatskih gledatelja koji film uskoro mogu očekivati premijeru na hrvatskim festivalima."

Film je svjetsku premijeru imao u petak, 24. svibnja, u dvorani Debussy, uz prisustvo filmske ekipe

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu i tek drugi koji se za nju natjecao. 

Svečanu dodjelu nagrada na Filmskom festivalu u Cannesu možete pogledati OVDJE. Popis svih dobitnika možete pronaći ovdje

Nebojša Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već 'slavila' s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koja je Zlatnu kameru (Camera d’Or) osvojila 2021. godine. Na ovom prestižnom festivalu veliki uspjeh doživio je i film Zvizdan Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard. 

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.