Preskoči na glavni sadržaj

HDFD: Veće od traume hrvatski kandidat za nagradu Goya

Devet članova Komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika odabralo je dokumentarni film Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski Veće od traume za hrvatskog kandidata za 37. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znantnosti, u kategoriji Najbolji europski film. 

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) od ove godine bira hrvatskog kandidata za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

Devet članova Komisije HDFD-a je 26. kolovoza tajnim glasovanjem u 1. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će dokumentarni film Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, biti predstavnik hrvatske kinematografije za 37. nagradu Goya. Komisija HDFD-a ove je godine odlučivala između tri filma:

1.) Divljaci, režija Dario Lonjak

2.) Veće od traume, režija Vedrana Pribačić

3.) Zbornica, režija Sonja Tarokić

Nagrada Goya je najznačajnija španjolska nacionalna filmska nagrada koja se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. godine uvedena je kategorija Najbolji europski film. Ceremonija proglašenja pobjednika 37. nagrade Goya održat će se u Sevilli 11. veljače 2023. godine.

Veće od traume kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena (Katica, Ana i Marija) traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. Proces iscjeljivanja traumi ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata. 

Film, koji je nedavno na Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu za ljudska prava, režirala je Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). Veće od traume nagrađivan je i na ZagrebDoxu  (posebno priznanje; Nagrada publike) te na Danima hrvatskog filma (Nagrada za etiku i ljudska prava; nagrada Zlatna uljanica; posebno priznanje;  Nagrada publike). 

Naslovna fotografija: scena iz filma Veće od traume

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.