Preskoči na glavni sadržaj

Halimin put osvojio Nagradu publike na MedFilmFestu

Na jučer završenom Festivalu mediteranskog filma MedFilmFest, čije se 19. izdanje održavalo od 21. do 30. lipnja, Halimin put osvojio je Nagradu publike. Veljko Bulajić primio je Nagradu za životno djelo, dok je hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša primio posebnu plaketu za doprinos festivalu i razvoju veza između Hrvatske i Italije.

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala, u kojem je sudjelovalo devet dugometražnih filmova iz mediteranskih zemalja, film Halimin put redatelja Arsena A. Ostojića u produkciji Arkadene Zagreb nagrađen je Nagradom publike koju dodjeljuje sedmeročlani multikulturalni žiri. U svom obrazloženju žiri navodi da se nagrada dodjeljuje za sposobnost i umijeće kojim uspijeva kreirati snažnu empatiju između gledatelja i likova, obrađujući tako kompleksne teme poput rata sa svojim razornim posljedicama i konfliktnim društveno-obiteljskim silnicama, odigranim sa snažnim emotivnih izražajem. Žiri je posebno pozdravio duboku senzibilnost kojom film naglašava nesvakidašnju snagu, hrabrost i mogućnosti svijeta žena. Ovo je 17. nagrada koju je film osvojio nakon svoje premijere na Festivalu igranog filma u Puli prošle godine.

Redatelj Veljko Bulajić primio je Nagradu za životno djelo. U obrazloženju povodom dodjele ovog značajnog priznanja navodi se da je prešao granice nacionalne kinematografije slobodnim i nesputanim pristupom te svojim smionim i impresivnim fimovima otvorio vrata svijeta kinematografiji bivše Jugoslavije i Hrvatske. Vezan za Italiju bogatim humanističkim odnosima, stavio je u središte svojih djela čovjeka u svim okolnostima i uvjetima, u ratu i miru. Nagrada za životno djelo Bulajiću je most između Mediterana i Europe. Tim povodom bila su prikazana i dva njegova filma: Bitka na Neretvi i Libertas, koje je redatelj osobno predstavio publici.

U suradnji i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva vanjskih poslova i europskih intergracija Hrvatska je bila zemlja partner festivala, čime se odala počast njezinom ulasku u Europsku Uniju. Povodom toga organiziran je program U oči Sunca: Novi hrvatski film, koji je kroz devet dugometražnih i kratkometražnih naslova različitih rodova pružio uvid u suvremenu hrvatsku kinematografiju. Direktorica festivala Ginella Vocca izjavila je da 14 filmova prikazanih u programima MedFilmFestivala predstavljaju široku panoramu hrvatskog filma, koji obilježava autorska poetika. Kako bi se povezale niti tako bogate kinematografije, selekcija homagea Hrvatskoj bila je vođena krilaticom “ujedinjeni u različitosti”, kao što vrijedi i za Europsku uniju. Direktorica festivala Ginella Vocca također je u ime predsjednika Napolitana uručila hrvatskom veleposlaniku u Italiji Damiru Grubiši posebnu plaketu za doprinos festivalu i razvoju veza između Hrvatske i Italije.

U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova sudjelovao je film Blokada Igora Bezinovića, a u natjecateljskom programu animiranih fimova Zašto slonovi Marka Meštrovića. Mladi hrvatski producent Ivan Kelava (Košnice) sudjelovao je u žiriju za međunarodni kratkometražni program koji je sastavljen od studenata i zatvorenika iz institucija diljem Italije uključenih u projekt Methexis posvećen promicanju inkluzije i interkulturalnog dijaloga. Žiri je dodijelio dvije nagrade: nagradu Methexis odnio je film Kletva (The Curse) marokanskog redatelja Fyzala Boulife, dok je nagradu Cervantes osvojio francuski film Brune Colleta Son Indochine.
 
Nagradu žirija službenog programa čiji su članovi bili Stefano Bernini, Giona Nazzaro, Anita Kravos, Fulvia Caprara dodjelio je nagradu Amor i Psiha 2013 filmu Napad (The Attack) libanonskog redatelja Ziada Douerija.
 
Više informacija o programu festivala na njegovim službenim stranicama.

Fotografije u formatu za objavu moguće je preuzeti ovdje.

Naslovne fotografije: Arsen A. Ostojić i Ginella Vocca; Franco Nero, Veljko Bulajić i Ginella Voca; Ivan Kelava i članovi žirija za kratkometražni program

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.