Preskoči na glavni sadržaj

Halimin put i Spomenik Michaelu Jacksonu na Cinemaxu 

Po prvi put otkako postoji HBO-ov televizijski kanal Cinemax, na njemu će se u više termina tijekom srpnja i kolovoza prikazati jedan većinski hrvatski film, i to višestruko nagrađivani film Halimin put u režiji Arsena Antona Ostojića te nakon poduže pauze jedna hrvatska manjinska koprodukcija Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova. 

Cinemax do sada nije prikazivao većinski hrvatska filmska ostvarenja pa je samim time ova filmska i programska praksa još i značajnija. Halimin put na oba će se Cinemaxova kanala prikazivati 22., 23., 27. i 28. srpnja. Riječ je o filmu koji je do sada osvojio 31 nagradu i prikazan je na 50 festivala u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima. Priča je to o muslimanki Halimi, koja pokušava prepoznati posmrtne ostatke svoga sina ubijenog u ratu i pokopanom u jednoj od masovnih grobnica. Odbija dati krv za analizu DNK kako bi skrila činjenicu da on nije njezin biološki, već potajno usvojeni sin. Film je režirao Arsen Anton Ostojić prema scenariju Feđe Isovića. Nastao je u produkciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadena iz Ljubljane i FIST Produkcije iz Sarajeva, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Spomenik Michaelu Jacksonu na oba kanala Cinemaxa prikazivat će se u periodu od 5. srpnja do 8. kolovoza. Ova crna komedija nastala je u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije i Hrvatske. Producenti filma su Snežana Penev i Darko Lungulov, koji potpisuje i scenarij. Direktor fotografije bio je Mathias Schoeningh, scenograf Kiril Spaseski, a za glazbu je bio zadužen Dejan Pejović. Glumačku postavu čine Boris Milivojević, Nataša Solak Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović, Ljuba Bandović, Toni Mihajlovski i Branislav Trifunović. Hrvatski koproducent filma je Boris T. Matić iz kuće Propeler Film. Priča je to o Marku koji živi u malom srpskom selu na izdisaju, a njegova žena Ljubinka, duboko razočarana, odlučuje ga napustiti. Marko dolazi na ideju da spasi svoje selo i zadrži ljubav svog života izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu. 

Inače, Cinemax je filmski premium kanal. Dio je grupacije HBO Central Europe, a s emitiranjem je počeo 1980. u SAD-u. Cinemax u Hrvatskoj emitira manje poznate američke nezavisne, europske i azijske filmove. Postoji samo jedna verzija u cijeloj Europi i ona se osim u Hrvatskoj emitira i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Cinemax i Cinemax 2 su lokalizirani na hrvatski jezik, i to s podnapisima i audio kanalom. Emitiraju ih MAXtv, B.net, H1TV, Total TV, Vip net, Evo TV, Optima Telekom, Iskon i Amis. 

Raspored prikazivanja Haliminog puta potražite na ovoj poveznici, a za detalje vezane uz prikazivanje filma Spomenik Michaelu Jacksonu kliknite ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Halimin putSpomenik Michaelu Jacksonu 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.