Preskoči na glavni sadržaj

Godišnja nagrada Albert Kapović uručena Ivanu Maloči

Već tradicionalno Nagrada Albert Kapović, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku tijekom ceremonije otvaranja 14. Zagreb Film Festivala. Ovogodišnji je dobitnik Ivan Maloča, producent s više od četvrt stoljeća profesionalnog iskustva. 

Ivan Maloča (Knin, 1962.) je u proteklih 25 godina producirao više od 30 igranih filmova i više od deset televizijskih serija, koji su bili nagrađivani na filmskim festivalima u Hrvatskoj i svijetu. Maloča producira i glazbene i promidžbene spotove, namjenske i dokumentarne filmove.

'Uz sve to uspio je nastaviti ustrajan rad u našoj udruzi, rad čiji je cilj unaprjeđenje naše djelatnosti, stoga, povjerenstvo ove godine nije imalo težak zadatak i jednoglasno je odlučilo da nagrada pripadne Ivanu Maloči koji se svih ovih dvadeset i pet godina nije dao obeshrabriti, a za vjerovati je da neće ni sljedećih dvadeset i pet', ističe se u obrazloženju nagrade.

U Povjerenstvu za dodjelu Nagrade Albert Kapović bili su Ankica Jurić Tilić, Vesna Mort, Vanja Andrijević, Draško Ivezić i Robert Vidić

Maloči je ova godina osobito uspješna – njezin je početak obilježila premijera filma S one strane Zrinka Ogreste na Berlinaleu, nakon koje su uslijedile brojne nagrade na međunarodnim festivalima i trijumf na Pulskom filmskom festivalu. O kontinuirano kvalitetnom radu svjedoči i da godinu završava uspješnom distribucijom filma Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, koji je u Montrealu osvojio glavnu nagradu. Ove jeseni na HRT-u nastavila se druga sezona serije Crno-bijeli svijet Gorana Kulenovića, koju također producira.

Dobitnik je više stranih i domaćih nagrada, među ostalim tri Velike Zlatne arene za najbolji film i pet Zlatnih vrata Pule za najbolji film po ocjeni publike.

Inače, Nagrada je nazvana prema prerano preminulom utemeljitelju HAVC-a, a dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, čime Hrvatska udruga producenata želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i same struke. Kako ističu iz Udruge, nagrada koja nosi ime tog 'vrsnog producenta, dobrog pedagoga, hrabrog vizionara, a prije svega velikog čovjeka koji je mnogima profesionalni i moralni uzor', velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima. (Hina) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.