Preskoči na glavni sadržaj

Godišnja nagrada Albert Kapović uručena Hrvoju Laurenti

Nagrada Albert Kapović, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku tijekom ceremonije otvaranja 15. Zagreb Film Festivala. Ovogodišnji je dobitnik Hrvoje Laurenta, izvršni direktor Zagreb Film Festivala, prvi predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnji voditelj kina Europa kojem je prošle godine na otvorenju 14. ZFF-a dodijeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji kino program, najviše priznanje koje može dobiti neko europsko kino.

Albert Kapović bio je čovjek koji je značajno pomicao granice i inspirirao nas da ih pomičemo s njime. Ove godine, povjerenstvo naše udruge jednoglasno je odlučilo da je to najbolje uspjelo kolegi Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru kina Europa i Zagreb film festivala te predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača’, navodi se u obrazloženju nagrade.

'Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Ameriku s Eddijem Murphijem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti', rekao je Laurenta preuzimajući nagradu te dodajući: '2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskompromisnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, te jednom od najznačajnijih filmskih institucija u cijeloj Europi.'

Laurenta je nagrađen, među ostalim, i zato što je sa svojim timom kinu Europa osigurao prestižnu Nagradu za najbolji program u prošloj godini Europa Cinemas, u konkurenciji više od tisuću kina iz 41 zemlje, 'što je najznačajnija nagrada te europske kino mreže i veliko priznanje vrijednom timu Kina Europe'.

Kao izvršni direktor Zagreb film festivala, prošlogodišnje izdanje završio je s dosad najvećim brojem posjetitelja i najjačim industrijskim programom u proteklih 15 godina festivala, a producenti su ga nagradili i kao predsjednika Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača koja, s 52 kina iz 39 gradova radi na razvoju publike, obrazovanju mladih i promicanju djela visoke umjetničke vrijednosti.

'Ta mala kina u brojnim su mjestima tek rijetke kulturne institucije, male oaze čija je održivost moguća jedino ako razmjenjuju iskustva i programe i razvijaju vlastite strategije. Otuda poseban značaj Kino mreže, kojoj je Hrvoje Laurenta predsjednik', napominje se u obrazloženju.

Hrvoje Laurenta (14. kolovoza 1981.) diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu gdje živi i radi. 2002. godine završava Koledž za novinare u Salzburgu, u organizaciji Visoke poslovne škole Sveučilišta u Salzburgu. U razdoblju od 2002. do 2007. godine pokreće i organizira niz kulturno-umjetničkih i edukacijskih projekata i programa, uglavnom u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci. 2003. godine imenovan Koordinatorom, a 2008. Izvršnim direktorom novopokrenutog zagrebačkog filmskog festivala - Zagreb Film Festivala na kojem radi i danas. Od 2008. godine obavlja i dužnost Izvršnog direktora Kina Europa. 

U Povjerenstvu koje mu je dodijelilo Nagradu Albert Kapović bili su Ankica Jurić Tilić (predsjednica), Vesna Mort, Vanja Andrijević, Draško Ivezić i Robert Vidić.

Naslovne fotografije: Hrvoje Laurenta; publika na otvaranju ZFF-a 
(*autori fotografija su: Filip Trezner i Demjan Rožman)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.