Preskoči na glavni sadržaj

Gluma pred kamerom izašla iz tiska

Iz tiska je nedavno izišlo prvo izdanje priručnika Gluma pred kamerom autora Zvonimira Rumboldta, namijenjenog prvenstveno studentima glume i režije, ali i svima koji se namjeravaju baviti ili se već bave igranim filmskim i televizijskim formama, bilo amaterski ili profesionalno. Ovo je ujedno prvo i zasad jedino objavljeno štivo s tog područja na hrvatskom jeziku.

Redatelj Zvonimir Rumboldt u priručniku obuhvaća sve elemente potrebne za uspostavljanje parametara filmske glume: pripreme glumca, izrez, okvir, kut, rakurs, plan, svjetlo u filmu, markacija za glumce, snimanje zvuka, praćenje kontinuiteta, prilagođavanje glumca kameri, repeticije, promatračka perspektiva, itd. No, uz sve tehničke razlike autor ne zaboravlja suštinske razlike glumačkog izričaja u filmu i glumačkog izričaja u kazalištu.

Autor priručnika naglasak stavlja na uspostavljanje kontinuiteta glume u diskontinuitetu filmskog prostora i filmskog vremena, kao i kontinuiteta glume u diskontinuitetu snimanja, što je ključan element za svakoga tko se bavi glumom pred kamerom.

Zvonimir Rumboldt rođen je 1969. godine u Splitu. Već je kao apsolvent medicine shvatio da ne želi biti liječnik nego redatelj, te 1996. godine upisuje filmsku režiju. Autor je dokumentarnog filma Spomenik nulte kategorije, asistirao je Lukasu Noli u režiji filma Svaki put kad se rastajemo, potom Ivanu Salaju u filmu Vidimo se, a samostalno je režirao dugometražni igrani film Lavanderman i kratkometražni Rom kom. Debitirao je i kao kazališni redatelj predstavom Erotska masaža.

Naslovna fotografija: naslovna strana priručnika Gluma pred kamerom

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.