Preskoči na glavni sadržaj

Glazbeni dokumentarac Posljednjih 100 najbolji na Dok'n'Ritam festivalu

Dodjelom nagrada u nedjelju, 26. lipnja, završen je 1. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji se održavao u beogradskom Domu kulture Studentski grad. 

Nagradu žirija u kojem su sjedili filmski redatelj Mladen Matičević, filmski kritičar Vladan Petković i glazbenik Neno Belan odnio je hrvatski dokumentarni film Posljednjih 100 (2014.) redateljice Morane Komljenović. Uz režiju, Morana Komljenović potpisuje montažu i produkciju, za scenarij je bila zadužena Neda Frank, za kameru Kristijan Vučković, a za oblikovanje zvuka Tonči Tafra. Film je nastao u produkciji Fade Ina i u koprodukciji sa Zagreb filmom. Ovaj glazbeni dokumentarac prati zbivanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti jednog od najstarijih rock klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba Palach, osnovanog 1969. godine u kojem su, između ostalih, nastupali Arsen Dedić i Johnny Štulić. Nagradu je redateljici uručio predsjednik žirija i filmski redatelj Mladen Matičević.

Nagradu publike dobio je film Rock’n’War (2015.) bosanskohercegovačkog redatelja Damira Pirića. Priča je to o velikoj želji i entuzijazmu tuzlanskih rokera da sačuvaju glazbenu scenu u ratnom okruženju. Posebna priznanja uručena su filmovima Slagalica (2015.) Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip-hop sceni, kao i filmu Maske (2015.) Brankice Drašković o Aleksandru Tišmi, pjesniku, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novovalnih grupa Luna i La Strada.

Svečano zatvaranje obilježio je i povratnički koncert kultne beogradske grupe S.T.R.A.H.

Na premijernom Dok’n’ritmu bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga devet u regionalnom natjecateljskom programu. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama Festivala

Naslovne fotografije: Morana Komljenović; Damir Pirić (*Autor fotografija: Dule Jelen) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.