Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na hrvatsku animaciju, filmovi i projekt na 17. izdanju Animateke

'Hrvatska u posjetu' ime je fokus programa koji ove godine, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, na online izdanje ljubljanske Animateke donosi niz filmova, panela i projekata. Osim toga, domaći naslovi na međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka, koji se odvija od 30. studenog do 9. prosinca, prikazat će se u brojnim natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama, a u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, predstavit će se i jedan hrvatski projekt.

Hrvatska u posjetu

Organizacijski tim Animateke svake godine pažljivo promatra kreativnost određene zemlje ili regije s namjerom približavanja kreativnosti lokalnih umjetnika publici u Sloveniji, otkrivanjem novih autorskih poetika i međusobnog učenja na području produkcije. Ove godine, s programom Hrvatska u posjetu, koji je nastao u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, fokus je na hrvatskom animiranom filmu. Program će dijelom biti prikazan na online izdanju festivala, a dijelom u dvorani Slovenske kinoteke, kada to ponovno bude moguće.

U sklopu online izdanja Animateke prikazat će se dva programa: Povijesni pregled i Profesor Baltazar. 

Povijesni pregled donosi putovanje kroz zadnjih 70 godina hrvatskog animiranog filma, a u sklopu tog programa prikazat će se: Don Kihot Vladimira Kristla (Zagreb film), Surogat Dušana Vukotića (Zagreb film), Plasticat Simona Bogojevića Naratha (Kenges), Ona koja mjeri Veljka Popovića (Kenges), Miramare Michaele Müller (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb), Glad Petre Zlonoge (Bonobostudio) i Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Bonobostudio). 

U sklopu programa Profesor Baltazar prikazat će se pet epizoda prve sezone animirane serije Zlatka Grgića čiji glavni junak, simpatični znanstvenik, rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć mašte i pozitivne energije.

Detalje o oba programa potražite na ovoj poveznici

Filmovi i projekt na 17. izdanju Animateke

U glavnim natjecateljskim programima I, II, III i IV prikazat će se četiri hrvatska animirana filma te jedna manjinska koprodukcija: Arka Natka Stipaničeva (Kreativni sindikat), Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke (Adriatic Animation), Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića (Kinematograf), Događaji za zaboraviti Marka Tadića (Kreativni sindikat) i Prirodni odabir Alete Rajič (Studio Neum, Zagreb Film). 

U sklopu natjecateljskog programa Mladi talenti Europe III i IV prikazat će se Cockpera Kate Gugić (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb) i Kula Sunčane Brkulj (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb).

Program Istočnoeuropska i srednjoeuropska panorama, u sklopu kojeg se prikazuju dobro tehničko znanje i umjetnički potencijal kratkih animiranih filmova, donosi četiri naslova nastala u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: Makija Mirte BrkuljNespretni pokušaji Leona AksinaT.i.c. Larise Smitran i Zdravotvorci Sare Jurić

Film Vatroslava Mimice Inspektor se vratio kući iz 1959. godine, nastao u produkciji Zagreb Filma, uvršten je u program u sklopu kojeg se prikazuju kratki animirani filmovi po izboru ovogodišnjeg međunarodnog žirija.

Član glavnog žirija je i redatelj Dalibor Barić čiji se dugometražni animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa također prikazuje kao dio festivalske selekcije dugih filmova. 

Demonstracija briljantnosti u 4 čina Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova odabrana je za program CEE Animation Talents - namijenjen promociji i alternativnoj distribuciji djela najtalentiranijih mladih filmaša animiranih filmova iz srednje i istočne Europe. 

Osim toga niz domaćih filmskih profesionalaca, u sklopu fokusa 'Hrvatska u posjetu', sudjeluje i na industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO. Tako su gosti okruglog stola o stanju hrvatske animacije u praksi producenti Vanja Andrijević (Bonobostudio), Draško Ivezić (Adriatic Animation), Andrijana Vidaček (Zagreb Film) i umjetnička savjetnica HAVC-a Miljenka Čogelja. Uvodnu riječ održat će ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, a panel moderira Igor Prassel. U sklopu dana posvećenog projektima proširene i hibridne animacije na rasporedu je i studija slučaja hibridnog kratkog filma Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio koji će predstaviti autori Igor Bezinović i Ivana Pipal. Tijekom dana posvećenog VR animaciji, Manu Weiss razgovarat će i s Milivojem i Veljkom Popovićem, redateljima i producentima animiranih filmova iz splitskog studija Lemonade3d. 

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se u sklopu festivala održava 1. prosinca, predstavit će se ukupno šest projekata iz zemalja bivše Jugoslavije od kojih je jedan iz Hrvatske. Riječ je o projektu Leptir redateljice Sunčane Brkulj te producentica Laure Martinović i Hane Tintor (Adriatic Animation). Radnja filma snimljenog u jednom kadru bazirana je na sićušnoj vrtnoj civilizaciji koja preživi krizu i iz nje puno nauči. 

Članovi žirija (Anna Vašová, Luce Grosjean i Maja Zupanc) ocjenjivat će projekte i davati povratne informacije autorima kao smjernicu za daljnji razvoj. Dva člana tima pobjedničkog projekta osvajaju pozivnicu za CEE Animation Forum 2021. Popis svih odabranih projekata te više detalja o AnimatekaPRO Pitchu možete pronaći na ovoj poveznici.

Animateka je festival usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.

Više o ljubljanskom festivalu koji se ove godine od 30. studenog do 9. prosinca u potpunosti održava online možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.