Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na filmove iz Hrvatske, Italije i Slovenije na festivalu Anilogue u Budimpešti

Međunarodni festival animiranog filma Anilogue, koji se održava od 28. studenog do 2. prosinca, ove godine donosi fokus na autore i naslove iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U programu pod nazivom 'Jadranski val' prikazivat će se mnoštvo hrvatskih naslova, a autori Veljko Popović i Draško Ivezić, čiji će se radovi prikazati u sklopu spomenutog programa, ujedno su i članovi međunarodnog žirija. Osim toga, u natjecateljski program festivala uvršten je film Igora Grubića Kako se kalio čelik, a u ostalim sekcijama festivala, još je nekoliko hrvatskih naslova. 

Fokus na filmove iz Hrvatske, Italije i Slovenije na ovogodišnjem festivalu Anilogue slavi 'renesansu animacije u tim državama'. U posebnom programu naziva 'Jadranski val' (Adriatic Wave) prikazat će se kratkometražni animirani filmovi hrvatskih filmaša Veljka PopovićaDraška Ivezića, koji su ujedno i članovi međunarodnog žirija.

Veljko Popović će 30. studenog u 15 sati predstaviti svoj retrospektivni program te održati govor o svom radu. Publika festivala Anilogue tako će imati prilike pogledati njegove filmove Biciklisti, Planemo, OtacDove sei, amor mio, Moj put i Ona koja mjeri

Istoga dana, u drugom dijelu 'Jadranskog vala', producent i filmaš Draško Ivezić će pričati o svom radu s Chintis Lundgren s kojom je radio na filmu Manivald, koji je na prošlogodišnjem Anilogueu osvojio nagradu publike. Ivezić će predstaviti i svoje filmove Ljubav i prijevozna sredstva, Život s Hermanon H. Rottom (čiji scenarij potpisuje s Chintis Lundgren) te recentni naslov Demonstracija briljantnosti u 4 čina, koji nastaju u produkciji njegove kuće Adratic Animation. U drugom dijelu 'Jadranskog vala' prikazuju se i dva filma Jelene Oroz – Vučje igre i Dva na dva

U trećem dijelu 'Jadranskog vala', kojem je tema 'nova hrvatska animacija', prikazuju se nagrađivani animirani filmovi Simulacra autora Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Bla Martine MeštrovićA.D.A.M. Vladislava Kneževića i Hrvoja PukšecaZašto slonovi? Marka Meštrovića, Aerodrom Michaele MüllerPutujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova te Ježeva kuća Eve Cvijanović

Osim u posebnom fokus programu 'Jadranski val', hrvatski naslovi nalaze se u još tri različite sekcije festivala Anilogue. Film Kako se kalio čelik Igora Grubića dio je natjecateljskog programa. U posebnom programu namijenjenom djeci od 8 godina naviše prikazuje se film Siniše Ercegovca Prošlo je s kišom, a u program posvećen mladim animatorima iz središnje i istočne Europe uvršteni su filmovi Proces Lucije Bužančić te 'Stranac' u mojoj glavi Petre Balekić.

Fokus program 'Jadranski val' nastao je suradnjom Hrvatskog audiovizualnog centra, Paolom Bristot i Andreom Martignonijem, kuratorima programa posvećenog talijanskim kratkometražnim animiranim filmovima, Udrugom slovenskog animiranog filma i Igorom Prasselom, direktorom slovenskog festivala Animateka.

Sve detalje vezane za raspored fokus programa te cjelokupnog festivala možete pronaći na službenoj stranici Aniloguea, na čijem će se ovogodišnjem izdanju prikazati više od 300 kratkometražnih naslova te 14 dugometražnih. Međunarodni žiri u sastavu: Frantisek Ambrus (Mađarska), Piotr Kardas (Poljska), Veljko Popović (Hrvatska), Draško Ivezić (Hrvatska), Pedro Rivero (Španjolska) i Melinda Kiss (Mađarska) proglasit će najbolji kratkometražni i najbolji dugometražni film festivala u nedjelju u 19 sati. Autori najboljih naslova dobit će nagradu u iznosu od 2 000 eura. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.