Preskoči na glavni sadržaj

Flekama posebno priznanje 40. FEST- a

Dugometražnom igranom filmu Fleke Alde Tardozzija dodijeljeno je posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu Europa van Europe četrdesetog FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu.

Tročlani međunarodni žiri 40. FEST-a u sastavu redatelja Darka Bajića (ujedno i predsjednika žirija), britanskog filmskog kritičara i osnivača Filmskog festivala u Oxfordu Philipa Bergsona te češkog stručnjaka za medije i audiovizualnu umjetnost Radovana Holuba, posebnim je priznanjem u programu Europa van Europe nagradio debitantski dugometražni igrani film Alde Tardozzija Fleke. Smatramo da je ovo pravi početak mladog hrvatskog autora i mislimo da je ovo film koji je bježao od uobičajenih šablona autorskog filma, objasnio je Bajić odluku žirija.

Fleke su priča o prijateljstvu dviju sedamnaestgodišnjih djevojaka (Iskra Jirsak i Nika Mišković), naivnosti i osveti, radnjom smještena na vrući zagrebački asfalt. Svoju su premijeru imale na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, a prikazane su u natjecateljskim programima filmskih festivala u Motovunu, Sarajevu i Varšavi.

Europa van Europe natjecateljski je program beogradskog FEST-a, a nagradu za najbolji film osvojio je film Beduin ruskoga redatelja Igora Vološina, o udovici koja postaje surogat majka za par homoseksualaca kako bi platila liječenje kćeri oboljeloj od leukemije. U natjecateljskom programu prikazivao se i Lokalni vampir Branka Baletića, crnogorski film nastao u koprodukciji s Hrvatskom.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.