Preskoči na glavni sadržaj

Filmu Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio dvije nagrade na 10. StopTrik festivalu

Kratkometražna hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal, film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, na festivalu StopTrik koji se od 8. do 11. listopada održao u Mariboru dobio je dvije nagrade: veliku nagradu publike i nagradu studentskog žirija u natjecateljskom programu Borderlands. 

"Ovaj hibrid filmskih žanrova očarao nas je lakoćom, izravnošću i humorom.", ističe studentski žiri u svom obrazloženju. 

Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio nastaje u produkciji Bonobostudija. Uz režiju, Igor Bezinović i Ivana Pipal potpisuju i scenarij. Animaciju je također radila Ivana Pipal, a direktor fotografije je Ivan Slipčević. Montažerka je Maida Srabović, oblikovanje zvuka radio je Martin Semenčić, glazbu Hrvoje Nikšić, u filmu igraju Đorđe Branković i Petra Zlonoga, producentica je Vanja Andrijević, a koproducentice Dragana Jovović i Marta Popivoda. Film nastaje u koprodukciji sa kućom Teorija na delu iz Srbije, a radnja se vrti oko Zokija koji slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju. 

Uz ovaj, na istom se festivalu prikazalo još nekoliko hrvatskih naslova. Film Kula Sunčane Brkulj (produkcija: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) u natjecateljskom programu (Borderlands), a naslovi Daniil Ivanoviču, slobodan si Petre Zlonoge (produkcija: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) i Kolač Daniela Šuljića (produkcija: Zagreb Film) kao dio posebne retrospektive. 

Balada o fruli i ogrlici Martina Babića (produkcija: Jaka produkcija) prikazala se, pak, u sklopu međunarodnog programa za mlade Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb kojeg je kurirala Matea Milić (producentica Animafesta). 

Zbog trenutne situacije, nagrade je ove godine dodjeljivao samo studentski žiri i publika. Inače, festival je posvećen filmovima rađenim u tehnici stop animacije i ima dvije kategorije: međunarodno stop motion natjecanje i natjecanje Borderlands u kojem se prikazuju hibridni filmovi. Održava se u Mariboru i Lodzu – mariborsko izdanje održano je od 8. do 11. listopada, a izdanje u Lodzu u Poljskoj planirano je za 6. do 8. studeni ove godine. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.