Preskoči na glavni sadržaj

Filmu Branka Ištvančića Pouke o čovječnosti Brončana medalja na natjecanju za Veliku nagradu URTI

Film redatelja Branka Ištvančića Pouke o čovječnosti dobitnik je Brončane medalje 38. natjecanja za najbolji autorski dokumentarni film Međunarodnog radio-televizijskog sindikata (The International Radio and Television Union / Union Radiophonique et Télévisuelle Internationale – URTI). 

Dodjela nagrada Međunarodnog radio-televizijskog sindikata URTI održala se u Parizu, a srednjometražni dokumentarni film Branka Ištvančića Pouke o čovječnosti jedan je od četiri nagrađenih te mu je pripala Brončana medalja. Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Nagrade koje dodjeljuje URTI (Radio Grand Prix i Grand Prix za autorski dokumentarni film) su međunarodnog ugleda, a cilj im je promicati vitalnost suvremenog audiovizualnog stvaralaštva. Svaki od dvaju žirija sastoji se od petnaest do dvadeset stručnjaka iz cijelog svijeta, koji izdvajaju radove koji su privukli najviše pažnje od strane njihove kvalitete i originalnosti.

Žiri su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske. 

URTI djeluje uz potporu UNESCO-a i međunarodnih audiovizualnih organizacija, a više o samom udruženju možete pronaći ovdje

Film Pouke o čovječnosti imao je svjetsku premijeru na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Autorov fokus je na jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata – oni su, naime, 29. rujna uz pomoć medicinskog osoblja u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi dr. Veljka Đorđevića, a snimljen je u produkciji udruge Artizana (producenti su Branko Ištvančić i Antun Ivanković). Scenarij i režiju potpisuje Branko Ištvančić, fotografiju Branko Cahun, montažu Branko Vuković, a oblikovanje zvuka i glazbu Pere Ištvančić.

Naslovne fotografije: scene iz filma Pouke o čovječnosti

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.