Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Pouke o čovječnosti u konkurenciji za Veliku nagradu URTI

Film redatelja Branka Ištvančića Pouke o čovječnosti jedan je od deset naslova u natjecanju za najbolji autorski dokumentarni film Međunarodnog radio-televizijskog sindikata (The International Radio and Television Union / Union Radiophonique et Télévisuelle Internationale – URTI) sa sjedištem u Francuskoj. Dodjela nagrada održat će se u Parizu, u siječnju iduće godine. 

Žiri kojeg su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske izabrali su deset dokumentarnih filmova koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarni film koji promiče humanističke vrijednosti, toleranciju i poštovanje. Popis svih nominiranih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Pouke o čovječnosti je dokumentarni film koji govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja, koji su u ratnom vihoru, 29. rujna 1991., uz pomoć medicinskog osoblja u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većinu činili pacijenti srpske nacionalnosti, te tako stekli status heroja čovječnosti. Film je nastao prema istoimenoj knjizi dr. Veljka Đorđevića, a snimljen je u produkciji udruge Artizana.

Scenarij i režiju filma potpisuje Branko Ištvančić, fotografiju Branko Cahun, montažu Branko Vuković, a oblikovanje zvuka i glazbu Pere Ištvančić. Film su producirali Branko Ištvančić i Antun Ivanković.

URTI djeluje uz potporu UNESCO-a i međunarodnih audiovizualnih organizacija, a više o samom udruženju možete pronaći ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.