Preskoči na glavni sadržaj

Filmski kurikulum: Specijalni vlakovi i Iluzija Krste Papića

Filmski kurikulum u ponedjeljak 23. siječnja u 19 h u Kulturno-informativnom centru KIC posvećen je filmovima jednog od najvećih hrvatskih redatelja Krste Papića. 

Papićev dokumentarni klasik Specijalni vlakovi (1972), dobitnik Grand Prixa na Festivalu jugoslavenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu te niza nagrada na tada najjačem svjetskom festivalu kratkog filma u Oberhausenu, metodom filma istine jednako oštro kritizira jugoslavensko društvo koje primorava gastarbajtere da nevoljko putuju u Njemačku na rad kao i njemačko društvo koje ih dočekaju kao bezimene brojeve. Iluzija (1957) je Papićev dugometražni igrani prvijenac, moderni urbani film inspiriran francuskim novim valom o životu gradske mladeži u suprotnosti s njihovim seoskim porijeklom i vrijednostima stare generacije.

Uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademija dramske umjetnosti.

Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.