Preskoči na glavni sadržaj

Filmska priča u središtu novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa. Proljetni broj (89) na 232 stranice donosi temat filmska priča. O dubini polja, klasičnom montažnom stilu i aspektima recepcije na primjeru filmova Louisa Feuilladea, konvergencijama filma i videoigara te antinarativu žudnje i dijalogu u Nimfomanki Larsa von Triera pišu Boris Ružić, gostujuća urednica Saša Vojković, Ilija Barišić, Katarina Peović Vuković i Nataša Govedić.

Irena Klemenčić donosi pregled hrvatskog sustava državnih potpora za proizvodnju audiovizualnih djela i njegove usklađenosti s pravilima Europske unije.

Damir Radić priredio je opsežan intervju s jednim od vodećih scenarista rumunjskog novog vala i uglednim književnikom Răzvanom Rădulescuom, dok Maja Gregorović prati tematiku Edipova kompleksa kroz nadrealističke filmove nastale od 1970-ih do 2000-ih.

Bogata je i rubrika posvećena hrvatskom filmu. Tekst Ive Prosoli o filmskoj karijeri Toše Dabca popraćen je foto-specijalom rijetkih fotografija sa snimanja filmova Oktavijana Miletića i Branka Marjanovića, dok Juraj Kukoč otkriva jedinstvene postupke pri uporabi zvuka u dokumentarnim filmovima Krste Papića.

Darko Masnec raspravlja pak o teorijskim, estetskim, medijskim i tehnološkim karakteristikama animiranoga filma.

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije kinorepertoara (filmovi Anka, Goran, Neruda, Noćne životinje, Sve ili ništa, Sve najbolje, Toni Erdmann), ovoga puta i s novom rubrikom posvećenom serijama (otvara je Karla Lončar tekstom o domaćoj seriji Novine), kao i temeljite prikaze domaćih i stranih festivala (ZagrebDox, FEST, Human Rights, Vukovar) te novih knjiga.

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa bit će prestavljen u sklopu Dana hrvatskog filma, u ponedjeljak 19. lipnja u 14 sati u Kinu Tuškanac. Tijekom trajanja Dana hrvatskog filma novi broj Ljetopisa može se kupiti u Kinu Tuškanac po promotivnoj cijeni od 35 kuna, a povoljno su dostupni i prethodni brojevi.

Novi broj (89) po redovnoj cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza, Tuškanac 1, Zagreb, a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Zagreb; Superknjižara, Rooseveltov trg 4, Zagreb, Shop Kina Europa, Varšavska 3, Zagreb. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.