Preskoči na glavni sadržaj

Filmska naSTAVa završila dodjelom diploma i nagrada

Unatoč skraćenim zimskim praznicima, čak 170 mladih pohađalo je ovaj ciklus Filmske naSTAVe koji se održao tijekom siječnja i četiriju vikenda u veljači. 

Tijekom zimskog ciklusa sudionici su pogledali devet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova analizirali su film uza stručno vodstvo voditelja programa. 

Polaznicima su prošle subote dodijeljene diplome, a onima najaktivnijima dodijeljene su nagrade kojima je cilj dodatno potaknuti njihovu želju da se bave filmom. Josipa Burić i Luna Rajković sudjelovat će u međunarodnom žiriju mladih na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži. Iva Božić sudjelovat će na međunarodnom Giffoni Film Festivalu kao hrvatska predstavnica, a Marko Ivić i Borna Masnec dobili su besplatan upis u Filmsku školu Kinokluba Zagreb.

Prema riječima polaznika, Filmsku nastavu odabiru iz jednostavne ljubavi prema filmu, a neki i zato što se žele baviti filmom pa ovu aktivnost smatraju početkom pripreme za buduću karijeru. Kao prednosti cijelog programa ističu entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i vrlo dobru ravnotežu između teorije i prakse tijekom učenja. 
Tijekom analize naučili su obraćati pažnju na kadrove, planove, ulogu glazbe u filmu i to im pomaže da bolje razumiju filmsko djelo. Tako su, primjerice, bili iznenađeni činjenicom da postoje 'lažni dokumentarci', ali i količinom rada koji se odvija iza kamere tijekom stvaranja filma. 

Za kraj ističu da im je ljepše gledati filmove u kinu Tuškanac nego doma, jer nakon filma mogu o njemu razgovarati s prijateljima, ali i da znanja i dojmove o filmovima prenose prijateljima koji nisu bili na Filmskoj nastavi, a nekada čak i svojim roditeljima. 

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju - jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima.

Naslovna fotografija: polaznici Filmske naSTAVe
(*autor fotografije je Samir Cerić Kovačević) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.