Preskoči na glavni sadržaj

Filmovima Radua Judea i Une Gunjak posebna priznanja na Filmskom festivalu u Locarnu 


Film Ne očekuj previše od kraja svijeta rumunjskog redatelja Radua Judea (hrvatski koproducent Kinorama) nagrađen je posebnim priznanjem u programu Consorso internazionale, dok je debitantski dugometražni film Ekskurzija redateljice Une Gunjak (hrvatski koproducent Nukleus film) osvojio posebno priznanje u programu The Concorso Cineasti del presente.
 

Film Ne očekuj previše od kraja svijeta premijerno je prikazan u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa (Concorso internazionale), u sklopu kojeg je prikazano 17 naslova iz cijelog svijeta. 

Polazeći od istinite priče o pripremi i snimanju, po mnogočemu diskutabilnog, filma o zaštiti na radu, film Radua Judea analizira odnose pojedinca i multinacionalnih tvrtki novog rumunjskog kapitalizma. Priča je to o ekonomiji i kinematografiji.

Uz koproducenticu Ankicu Jurić Tilić, hrvatski dio ekipe čine i skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević te tonski snimatelj Hrvoje Radnić. Film Ne očekuj previše od kraja svijeta nastao je u produkciji rumunjske kuće 4 Proof Film, u koprodukciji s kućama Paul Thiltges Distributions (Luksemburg), Les Films d’Ici (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i microFILM (Rumunjska), uz potporu, između ostalih, i Hrvatskog audiovizualnog centra te Eurimagesa. 

Debitantski dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Une Gunjak, Ekskurzija, otvorio je program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora. 

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za maturalac. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i majstorica maske Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset) i Mer Film (Gary Cranner).

Film je realiziran kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar, a podržali su ga Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.