Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Sve te senzacije u mom trbuhu i Dislokacije u natjecanju 19. Bogoshortsa

Kratkometražni animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke te VR film Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića prikazuju se u natjecateljskim programima 19. izdanja Festivala kratkometražnog filma u kolumbijskoj Bogoti - Bogoshorts, koji se održava od 7. do 14. prosinca. 

Animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu kolumbijskoj će se publici predstaviti u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 19. izdanja festivala Bogoshorts. Film, koji će se gotovo istovremeno prikazivati i na festivalu Les Arcs u Francuskoj, svoju je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije. Otada je prikazivan i nagrađivan na nizu festivala diljem svijeta, uključujući one u Ottawi, gdje je nagrađen za najbolji scenarij (Marko Dješka), španjolskoj Valenciji, gdje se ovjenčao nagradom za najbolji kratkometražni film te u Manchesteru, gdje je osvojio posebno priznanje.

Film tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. 

Osim toga, u natjecateljskom programu namijenjenom VR filmovima, na Bogoshortsu se prikazuju i Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića, koje su napravljene tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić

Film je svoju svjetsku premijeru imao na festivalu animiranog filma u Ottawi, nakon čega je bio i dio konkurencije Annecyja. Ljetos se ovjenčao nagradom za najbolji VR film na domaćem Betina Film Festivalu, a jesenas na festivalu animiranog filma u Bukureštu, Animest. 

VR film Dislokacije tematizira stanje straha kao vrlo aktualnu temu. Dislokacija je nasilni odlazak ljudi iz njihovih domova i svakodnevnih života zbog kataklizmičkih događaja, a film nudi vizualni doživljaj osjećaja koji obuzimaju ljude kad se nađu u neželjenim ekstremnim okolnostima. Film prati protagonista kroz različite lokacije od plaže na obali Grčke, pustinje na granici Meksika i Amerike do šume na Balkanu. 

Dislokacije nastaju u produkciji hrvatskog Prime Render studija te koprodukciji francuske kuće Bagan Films. Producenti su Veljko Popović i Milivoj Popović, a koproducenti Patrick Hernandez i Veronique Siegel

Oba su filma nastala uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a zajednički im je i prodajni zastupnik/distributer (Bonobostudio). 

Festival kratkometražnog filma u Bogoti ove se godine odvija od 7. do 14. prosinca, a kao i svake godine, prikazuje oko 400 kratkometražnih filmova iz Kolumbije i cijeloga svijeta. Filmovi iz natjecateljskih programa festivala automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar, kao i za nagradu GOYA Španjolske akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Više o festivalu možete saznati na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sve te senzacije u mom trbuhu; Dislokacije 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.