Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Cinemamedu u Belgiji i Les Arcsu u Francuskoj

Dva hrvatska dugometražna igrana filma, od kojih je jedan manjinska koprodukcija, prikazat će se na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed koji traje od 2. do 11. prosinca. Osim toga, hrvatska produkcija predstavlja se s tri naslova publici na festivalu europskog filma Les Arcs koji u francuskom skijaškom resortu u Alpama traje od 11. do 18. prosinca. 

U selekciji od samo osam naslova iz mediteranskih zemalja, u natjecateljskom programu ovogodišnjeg izdanja festivala Cinemamed u Bruxellesu prikazuje se nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović, Murina

Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se ovjenčao nagradom za najbolji debitantski rad svih službenih programa (Zlatna kamera - Camera d'Or). Nakon toga, Murina je nastavila svoj život po svjetskim festivalima, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Hamptonsu u američkoj saveznoj državi New York, gdje je osvojila nagradu za najbolji dugometražni film. Film je posljednjih mjeseci obišao i festivale u Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju) te Meksiku (Los Cabos). 

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Film je tijekom 2019. godine sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem, a Kornatima svoj glas možete dati OVDJE.  

Osim Murine, na Cinemamedu se u programu Panorama prikazuje i hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa redatelja Srđana Dragojevića. Hrvatska koproducentica filma je Darija Kulenović Gudan (Studio dim). Film je svjetsku premijeru imao u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg, 74. izdanja Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih (Junior Jury Award). Nakon toga, Nebesa su osvojila i posebno priznanje na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, a prikazivala su se i na festivalima u Valenciji, Cottbusu, Mostaru, Ljubljani i mnogim drugima. 

Glavne uloge u filmu nose troje hrvatskih glumaca: Goran Navojec, Ksenija Marinković i Bojan Navojec

Festival mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed održava se od 2. do 11. prosinca, a osim na festivalskim lokacijama, filmovi će biti dostupni i putem online platforme Sooner.be. Cilj festivala je belgijskoj publici približiti mediteransku kulturu i kinematografiju, a više o festivalu i programu možete saznati na službenoj stranici Cinemameda

Osim u Bruxellesu, hrvatski će se filmovi u prosincu prikazivati i u Francuskoj, točnije u skijaškom resortu Les Arcs u Alpama. 

Natjecateljski program dugometražnog filma 13. izdanja festivala Les Arcs broji deset svjetskih naslova, a među njima je i Murina Antonete Alamat Kusijanović. 

Osim toga, u sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazuju se i dva hrvatska naslova. Jedan od njih je igrani film Kazneni udarac Roka Bičeka snimljen prem motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka. Film je svjetsku premijeru imao u kolovozu na festivalu u Locarnu, a otada je, između ostalog, prikazan i na Sarajevo Film Festivalu, CinEastu, festivalu u Solunu te na Festivalu slovenskog filma, na kojem je dobio nagradu Vesna za posebno dostignuće. 

Producenti Kaznenog udaraca su Katarina Prpić, Danijel Pek i Rok Biček, a film nastaje u produkciji Antitalenta i Cvinger filma te koprodukciji Zwinger filma (Austrija).

Drugi hrvatski film u kratkometražnoj konkurenciji je animirani naslov Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke. Film je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a otada je prikazan i nagrađen na nizu međunarodnih festivala. Film se nedavno ovjenčao i nagradama na festivalima u kanadskoj Ottawi (za najbolji scenarij) te u španjolskim gradovima Segovia i Valencia (najbolji europski kratki film na 3D Wire Festivalu i najbolji kratki film na Mediteranskom festivalu ljudskih prava SocialMed). 

Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. 

Filmovi u natjecateljskim programima Les Arcsa natječu se za glavnu nagradu Kristalna strijela (Crystal Arrow). 

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim u filmskom programu, hrvatska je produkcija pristuna i u industrijskom dijelu festivala. Koprodukcijski sajam (Co-production Village) predstavlja 18 europskih projekata dugometražnih igranih filmova u fazi razvoja, a jedan od njih je i projekt islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, čiji je koproducent Igor A. Nola (MP filmska produkcija). Projekti će biti predstavljeni zainteresiranim producentima, prodajnim agentima, distributerima i ostalim potencijalnim financijskim partnerima. Popis svih odabranih projekata nalazi se ovdje

Na Les Arcsu se u osam dvorana prikazuje sveukupno 120 filmova, od kojih je većina francuskih premijera. Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizuali festivala Cinemamed i Les Arcs; scene iz filmova Murina, Nebesa, Kazneni udarac, Sve te senzacije u mom trbuhu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.