Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Hane Jušić i Zrinka Ogreste na festivalu u Varšavi

Debitantski dugometražni film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić, nagrađivani S one strane u režiji Zrinka Ogreste te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića i Houston, imamo problem! Žige Virca prikazuju se na 32. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Festival se u glavnom gradu Poljske održava od 7. do 16. listopada.

Debitantski dugometražni film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić uvršten je u natjecateljski program 'prvih i drugih filmova' zajedno s još 15 naslova. Film je premijerno prikazan u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, te ga je žiri Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) nagradio kao najbolji europski film spomenute sekcije. Film je hrvatsko-danska koprodukcija, scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, glavne uloge nose Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.

U natjecateljskom programu 'Slobodni duh' ('Free Spirit') prikazuje se srpsko-hrvatska koprodukcija Dnevnik mašinovođe redatelja Miloša Radovića, nastala u koprodukciji s Interfilmom. Film je srpski kandidat za Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova, a premijerno je prikazan ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi gdje je osvojio nagradu publike.

Nagrađivani film S one strane Zrinka Ogreste, ujedno i hrvatski kandidat za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova, te kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu, prikazuje se u sekciji 'Posebnih projekcija'. Film je svjetsku premijeru imao u programu Panorama 66. Berlinalea, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas. Scenarij potpisuju Zrinko Ogresta i Mate Matišić, glavne uloge nose Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. 

Manjinska koprodukcija Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca prikazuje se u sekciji 'Otkrića' ('Discoveries'). Ovaj igrano-dokumentarni film nastao je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a hrvatski koproducent je Nukleus film. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Tribeca, a važno je istaknuti i da je film prva HBO koprodukcija u Adria regiji.

Svi su filmovi podržani sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Varšavi u svom će 32. izdanju prikazati više od 120 naslova, a festival će zatvoriti Odiseja u režiji Jeromea Sallea, biografski film o legendarnom Jacquesu Cousteauu, a koji je dijelom sniman i u Hrvatskoj putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje (tzv. mjere poticaja).  Više informacija o festivalu potražite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Ne gledaj mi u pijat; Dnevnik mašinovođe; S one strane; Houston, imamo problem!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.