Preskoči na glavni sadržaj

Film Jedna od nas Đure Gavrana osvojio Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

Dokumentarni film Jedna od nas Đure Gavrana osvojio je Grand Prix jubilarnih, 30. Dana hrvatskog filma. Osim Grand Prixa, koji mu je dodijelio tročlani žiri - redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj, film koji progovara o tome kako je društvo nespremno suočiti se sa seksualnim zlostavljanjem iako se ono događa u njihovoj blizini, proglašen je najboljim i u konkurenciji dokumentarnog filma.

Isti film dobio je još dvije nagrade - 'Zlatnu uljanicu' Glasa Koncila, u čijem žiriju su bili Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš te Nagradu za etiku i ljudska prava, o kojoj su odlučivali Noah Kraljević, Sonja Leboš i Marina ŠkrabaloNina Velnić osvojila je Nagradu za najbolju montažu u istom filmu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Damiru Markovini za film Čekaj me o obitelji koja svom najstarijem članu želi omogućiti dostojanstveni kraj, a Nagrada za najbolji scenarij još jednom filmu koji obrađuje obiteljske odnose - ovaj put između majke i kćeri, Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Olivera Baljak u tom filmu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bernard Tomić, za film Antiotpad redatelja Tina Žanića.

Film Antiotpad, odnosno njegov snimatelj Filip Romac osvojio je i Nagradu za najbolju kameru.

Film Porvenir vizualne umjetnice i redateljice Renate Poljak dobio je Nagradu za oblikovanje zvuka (Iva Ivan), dok su Alen i Nenad Sinkauz nagrađeni za glazbu u tom filmu.

Posebno priznanje dobio je dokumentarni film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara za produkciju i plasman filma u kojemu su prikazali univerzalnosti ljubavi unatoč geografskim, društvenim i kulturnim razlikama.

Isti je film dobio i Nagradu publike, točnije, najbolji je po ocjeni posjetitelja. 

Po kategorijama stručni žiri je kao najbolji animirani film nagradio Nigdar ni bilo Mateje Štefinščak, najbolji eksperimentalni film je Plejade Mateje Zidarić, najbolji igrani je Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem, a najbolji namjenski film je Ponekad mi daš Dalibora Barića, spot za pjesmu Raketa i Kristijana Beluhana.

Nagrada 'Jelena Rajković' Društva hrvatskih filmskih redatelja, o kojoj su odlučivali Ivana Guljašević, Vanja Juranić i Sonja Tarokić, dodijeljena je filmu U šumi Sare Grgurić

Za nagrade se ove godine natjecalo 76 ostvarenja, kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova. 

Cjelovit popis nagrađenih potražite na poveznici s desne strane teksta.

Naslovna fotografija: scena iz filma Jedna od nas

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.