Preskoči na glavni sadržaj

Jubilarni 30. Dani hrvatskog filma u kinu Tuškanac

Jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac u Zagrebu. Već tri desetljeća zaredom spomenuta manifestacija okuplja i predstavlja recentnu hrvatsku filmsku produkciju, s ciljem ravnopravnog promicanja i vrednovanja svih filmskih rodova, ali i podsjećanja na domaću filmsku baštinu. 

Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma uključuje 76 filmskih uradaka raspoređenih u pet kategorija – animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot. Selekciju programa realizirali su Jelena Pašić u kategoriji eksperimentalnog filma (odabrano je 11 naslova), Janko Heidl u kategoriji namjenskog filma i videospota (20 naslova), Miro Frakić za animirani film (8 filmova), Dragan Jurak za dokumentarni film (24 filma) te Damir Radić u kategoriji igranog filma (12 naslova).

Cjelovit popis filmova iz natjecateljskog programa pronađite ovdje, a kompletan program po kategorijama ovdje.

Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u niz kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike. 

Popratni program uključuje dvije retrospektive – jednu posvećenu filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a te retrospektivu Obnovljena baština  koju čine restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program. 

Za sve zainteresirane posjetitelje željne edukacije održat će se dvije radionice – Radionica filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te Radionica filmova u jednom kadru. 

Radionica filmske kritike održat će se od 12. do 16. rujna. Polaznici će biti upoznati s osnovnim postulatima filmske kritike, a uz teorijsku poduku radionica uključuje gledanje i analizu filmova iz natjecateljskog programa 30. Dana hrvatskog filma te pisanje kritičkih i esejističkih tekstova o njima. Najbolji radovi bit će objavljeni u Hrvatskom filmskom ljetopisu i na službenim stranicama Hrvatskog društva filmskih kritičara, a autori simbolično nagrađeni. Rok za prijavu je ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine. Uz osobne podatke i kontakt, kandidati prijavi trebaju priložiti kreativno napisan životopis. Prijave se šalju na e-mail adresu vukasinovic.visnja@gmail.com.

Poseban će program u formi tribine biti posvećen Ivi Škrabalu, filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa. 

Kroz okrugli stol pod nazivom Dani hrvatskoga filma – sljedećih 30 godina? organizatori će pokušati inicirati promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja ove manifestacije. Također, posjetitelji će u sklopu manifestacije moći pogledati i izložbu izabranih plakata prva tri desetljeća Dana hrvatskog filma.   

Za kraj izdvajamo jedinstveni glazbeno-filmski program Kinofonija! koji će nakon službenog otvaranja festivala (12. rujna) uključiti projekciju glasovitog nijemog filma Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će posebno za ovu priliku uživo izvesti originalnu prateću glazbu.

Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, a sve ostale informacije potražite na službenoj stranici DHF-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.