Preskoči na glavni sadržaj

Film Gangster te voli nagrađen u Innsbrucku

Na 23. Međunarodnom filmskom festivalu u Innsbrucku, koji se održao od 27. svibnja do 1. lipnja, najboljim dokumentarcem proglašen je Gangster te voli Nebojše Slijepčevića.

Posljednjih dana smo odvedeni na filmsko putovanje otkrivanja dalekih svjetova. Srce nam je zapelo na 'Gangster te voli', portretu bračnog posrednika Nedjeljka Babića iz Hrvatske. Film uspijeva izbjeći očekivane i očite klišeje i daje istinski interesantan i nježan pogled na protagoniste. Nikada ne osuđuje likove niti im pristupa cinično, već kroz pomno promatranje mikrokozmosa stvara panoramu jednog društva. Uspješna dramska struktura filma daje prostor razvoju protagnista. Redatelj ocrtava bračnog posrednika i njegove klijente s poštovanjem i naklonošću. Posebno nas se dojmio realističan i uvjerljiv pristup redatelja Nebojše Slijepčevića. Ovaj film pliva protiv struje današnje televizijske produkcije, navodi se u objašnjenju žirija, u kojem su sjedili  Tamara Daničić, Astrid Heubrandtner i Peter Heller.

Film Gangster te voli svjetsku je premijeru imao na 9. ZagrebDoxu u veljači 2013. godine, gdje je osvojio nagradu publike, a međunarodnu na prestižnom festivalu HotDocs u Torontu. U distribuciji u hrvatskim kinima tijekom ove zime i proljeća sakupio je gotovo sedam i po tisuća gledatelja.

Redatelj, snimatelj i koscenarist filma je Nebojša Slijepčević. Producentica i koscenaristica je Vanja Jambrović. Montažu filma potpisuju Nebojša Slijepčević i Iva Kraljević. Koproducenti su Stefan Kloos, Florin Iepan, Calin Meda i Morana Komljenović, a pridruženi producent je Oliver Sertić. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vlada Božić i Milan Čekić.

Gangster te voli nastao je u produkciji Restarta. Koproducenti filma su Kloos & Co. (Njemačka), Subcultura Films (Rumunjska) i Fade In. Sufinanciran je sredstvima njemačke televizije ZDF/Arte, Hrvatskog audiovizualnog centra, CNC-a (Rumunjska) te uz potporu MEDIA TV Broadcastinga (EU) i Grada Rijeke.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.