Preskoči na glavni sadržaj

Film Delta – obilje umjetnosti nagrađen na venecijanskoj Mostri 

Film redatelja Marina Lukanovića, snimljen u produkciji Filmaktiva, osvojio je nagradu ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu paralelnog programa 'Giornate degli autori'. 

Žiri u sastavu Maria Giuseppina Troccoli iz Uprave za film talijanskog Ministarstva kulture i turizma, kustos Fabio Sargentini, filmski kritičar Giuseppe Ghigi, direktor televizije Sky Arte Roberto Pisoni te kustos i povjesničar umjetnosti Antonello Tolve svoju je odluku obrazložio riječima: 'Nagrada se dodjeljuje za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelektualaca u društvu. Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa (što je ontološka osnova za bilo kakvo umjetničko djelovanje) čini film Delta – obilje umjetnosti neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice. Naposlijetku, sa stručne strane, film krasi odlična režija podržana znalačkim odabirom u fotografskom i scenografskom polju, što je dodana vrijednost oštrom i preciznom scenariju'. 

Nagradu je primio redatelj filma Marin Lukanović, uz kojeg su bili montažerka Marta Batinić, snimateljica zvuka i predsjednica Filmaktiva Ana Jurčić te Igor Crnković koji je bio zadužen za postprodukciju slike. Filmsku ekipu još čine snimatelj Kristijan Vučković, skladatelj Josip Maršić te dizajner zvuka Zoran Medved.

'Iznimno sam počašćen ovom nagradom. Dobiti nagradu na Mostri divan je osjećaj i svi smo potpuno osupnuti. Drago nam je da je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao 'Deltu' kao zanimljivu i slojevitu priču. Vjerujem da će ovaj film pomoći promociji vizualnih umjetnosti i daljnjem razvoju ideje dijeljenja kulturnih prostora i razvijanja inovativnih modela upravljanja. Zahvaljujem se svojim suradnicima iz Filmaktiva, protagonistima filma na strpljenju i Primorsko-goranskoj županiji', rekao je redatelj Marin Lukanović.

Naime, Primorsko-goranska županija, koja je uz Kanal RI hrvatski partner u projektu, provela je natječaj za snimanje triju dokumentarnih filmova te financirala njihovu izradu ukupnim iznosom od 606.000 kuna. 

Najboljim filmom u kategoriji Portret umjetnika, u kojoj se natjecao i riječki Kanal Ri s kratkim filmom o Mirku Zrinšćaku (autorica Mirela Hunček, snimatelj Igor Paulić), proglašen je Torre Guaceto TV ekipe iz Apulije u režiji Sante Nastro, dok je nagradu u kategoriji Autoportret dobio Giuseppe Abate za četverominutni film Ginger.

Venecijanski filmski festival, legendarna Mostra, najstariji je i najprestižniji filmski festival na svijetu. 'Giornate degli autori' paralelni je program pokrenut 2004. godine kao pandan kanskom Quinzaineu, s ciljem promocije autorskog filma. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Delta – obilje umjetnosti 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.