Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Venecijanska Mostra održava se od 2. do 12. rujna, a u natjecateljski program Horizonti uvršten je kratkometražni igrani film Belladonna čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić, a produkciju Zdenka Gold, te manjinska hrvatska koprodukcija Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića. Uz to za nagradu ArTVision u popratnom programu Mostre natječe se dokumentarni film Marina Lukanovića Delta - An Affluence of Art nastao u produkciji riječkog Filmaktiva. 

Službena projekcija filma Belladonna zakazana je za 11. rujna u 14 sati, a Trema će se prikazati 8. rujna u 14 i 30. Oba filma svoju će svjetsku premijeru doživjeti upravo na Mostri. Inače, Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora. Žirijem ove godine predsjeda ugledni redatelj kultnog filma Kad jaganjci utihnuJonathan DemmeDelta - An Affluence of Art film je snimljen u sklopu projekta ArTVision, a na Mostri se natječe za nagradu za najbolji film između petnaest polusatnih dokumentaraca nastalih u okviru projekta u četiri jadranske zemlje: Italiji, Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj. Žiri programa čine renomirani talijanski stručnjaci Maria Giuseppina Troccoli (Uprava za film Ministarstva kulture), Fabio Sargentini (kustos), Giuseppe Ghigi (filmski kritičar), Roberto Pisoni (direktor televizije Sky Arte) i Antonello Tolve (kustos i povjesničar umjetnosti). 

Film Belladonna priča je o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici. Saznanje o tragediji koju je jedna od njih doživjela, neočekivano ukida njihove različitosti i na trenutak ih povezuje. Direktor fotografije je Branko Linta, producentica Zdenka Gold, dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, kostimografiju Morana Starčević, a masku Snježana Gorup. Za produkciju je zadužen Spiritus movens, a za promociju i plasman Everything Works. U filmu glavne uloge tumače Aleksandra Naumov, Lana Barić, Nada Đurevska, Anita Matković i Dražen Kühn.

Grčko-hrvatsko-francuski film Trema (Interruption) debitantsko je dugometražno ostvarenje nagrađivanog grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa. Hrvatski koproducent je Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom, a tehničku podršku je pružio Tuna film. Uz domaćeg producenta Sinišu Juričića iz Nukleus filma na filmu su radili i kostimografkinja Zorana Meić, prvi asistent snimatelja Tomislav Sutlar, tehničar digitalne obrade slike Pavel Posavec i snimatelj tona Hrvoje Petek. Kameru potpisuje Yannis Kanakis, montažu Yannis Chalkiadakis, a za produkciju je zadužen Pan Entertainment.

Delta - An Affluence of Art prati skupinu devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), MFK&AT (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić) i Sanja Stojković međunarodno su priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine. Prekarna, ali uzbudljiva pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze (a koja bi, po planovima, trebala postati novo gradsko središte) ključne su teme kojima se bavi film. Pored redatelja i scenarista Marina Lukanovića, na filmu su radili Marta Batinić (montažerka), Kristijan Vučković (snimatelj), Ana Jurčić (snimateljica tona), Josip Maršić (skladatelj), Zoran Medved (dizajner zvuka) te Igor Crnković (postprodukcija slike). Glavni hrvatski partner bila je Primorsko-goranska županija. 

Svi materijali iz filma Belladonna dostupni su na ovoj poveznici. Materijale iz filma Trema potražite ovdje

Za više informacija o festivalu posjetite njegovu službenu stranicu

Naslovne fotografije: scene iz filmova BelladonnaTrema i Delta - An Affluence of Art; vizual festivala 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.