Preskoči na glavni sadržaj

European Shooting Stars 2018: Ankica Jurić Tilić odlučuje o novim europskim glumačkim zvijezdama

Producentica Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama članica je žirija koji će odlučivati o ovogodišnjim sudionicima 21. izdanja European Shooting Stars, prestižnog programa organizacije European Film Promotion koji za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke zvijezde europskog filma.

"Mislim da je program European Shooting Stars izvrsno zamišljen i da zaista može pomoći mladim glumcima da se bolje predstave širem europskom tržištu. Lijepa strana sudjelovanja u ovom žiriju je što mogu pogledati sjajne mlade glumce u najnovijim europskim filmovima, a nelijepa ta da ćemo na koncu za sudjelovanje u programu morati izabrati samo neke od njih," izjavila je Ankica Jurić Tilić.

Ankica Jurić Tilić producentica je s više od 20 godina iskustva u filmskoj industriji. Jedan je od osnivača produkcijske kuće Kinorama, koja je tijekom posljednjih 14 godina proizvela niz nagrađivanih naslova svih rodova i vrsta. Među njezine recentne dugometražne uspješnice ubrajaju se Zvizdan Dalibora Matanića, Kosac Zvonimira Jurića te aktualni hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. Jurić Tilić stoji i iza popularnih adaptacija Kušanovih romana o Koku (Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt, Uzbuna na Zelenom Vrhu), kao i niza međunarodnih koprodukcija, među kojima se ističu Ničije dijete Vuka Ršumovića, Bit ćemo prvaci svijeta Darka Bajića te kratkometražnin animirani film Aerodrom Michaele Müller.

Žiri programa European Shooting Stars sastavljen je od pet vrhunskih profesionalaca iz različitih područja filmske industrije, a zajedno s Ankicom Jurić Tilić o ovogodišnjim će sudionicima odlučivati španjolski glumac Eduardo Noriega (surađivao s Alejandrom Amenábarom, Guillermom del Torom i Alexom de la Iglesiasom), nizozemska redateljica i scenaristica Mijke de Jong (autorica filma Layla M., ovogodišnjeg nizozemskog kandidata za nominaciju za Oscara), austrijska casting direktorica Nicole Schmied (Mračna dolina, Narod protiv Fritza Bauera) i norveški filmski kritičar Mode Steinkjer (urednik kulture u dnevnim novinama Dagsavisen).

European Shooting Stars najstariji je i najprestižniji program namijenjen promociji novih europskih glumačkih imena, u kojem su svojevremeno sudjelovali i današnje zvijezde kao što su Daniel Craig, Rachel Weisz, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, Carey Mulligan, Cécile de France, Domhnall Gleeson, Maria Valverde, Daniel Brühl, Anamaria Marinca i mnogi drugi. U programu su svojevremeno sudjelovale i tri hrvatske glumice: Zrinka Cvitešić sudjelovala je 2010. godine, Marija Škaričić 2011. godine, a Tihana Lazović 2016. godine. Imena ovogodišnjih sudionika bit će poznata početkom prosinca.

European Shooting Stars projekt je koji organizira Međunarodna mreža za promociju europskog filma (European Film Promotion, EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na velikim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Više o programu European Shooting Stars potražite na službenim stranicama organizacije European Film Promotion.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.