Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju Ekskurzija Une Gunjak

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 1. sjednici ove godine, koja se održala online 30. ožujka, podržao ukupno 23 igrana, sedam dokumentarnih i jedan animirani film. Među igranim filmovima je i hrvatska koprodukcija Ekskurzija redateljice Une Gunjak koja je podržana iznosom od 119 000 eura. 

Debitantski dugometražni igrani film Ekskurzija redateljice i scenaristice Une Gunjak nastaje u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Norveške i Srbije, a hrvatski je koproducent Siniša Juričić (Nukleus film).

Film, čija je radnja smještena u Sarajevo, se bavi seksualnošću adolescenata u Bosni i Hercegovini. Iman (15) se zajedno s razredom priprema za ekskurziju koja ujedno označava i kraj njene osnovne škole. Dok njihovi roditelji razgovaraju o putovanju, zabrinuti zbog nedavne afere gdje je navodno sedam djevojaka zatrudnjelo tijekom sličnog putovanja, djeca u školskom dvorištu igraju Istine ili izazova, baveći se vlastitim skandalom: priča se da je Iman spavala s Damirom (18). On tako priča. Iman je oduševljena da se Damir time hvali ali njeni prijatelji iz razreda nisu sasvim uvjereni u to. Kako bi im dokazala da je to stvarno istina i kako je ona vrijedna toga, Iman je spremna na sve, po cijenu čak i da ugrozi zajedničku ekskurziju i postane školski neprijatelj broj 1. Kako se izboriti s vršnjacima, školom, vlastitim nagonima i hoće li itko stati na njenu stranu? 

Osim koproducenta, hrvatsku ekipu čine kostimografkinja Katarina Pilić i Karla Folnović koja će raditi kontinuitet. Film je prije Eurimagesa podržan i od strane HAVC-a. 

Eurimages je na svojoj 1. sjednici ove godine, koja se održala online 30. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5,516 000 eura.

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 1. sjednici 52,2 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.