Preskoči na glavni sadržaj

Dvije premijere hrvatskih dokumentaraca u MM Centru (Dokukino u gostima)

Nema boljeg termina od svibnja za odlazak u kino na dva dokumentarca koja se na komičan način 'obrušavaju' na hrvatsko društvo. Tako od 20. svibnja u hrvatska kina „slijeću“ NLO i Ana trg

NLO ne dolazi iz svemira već sa zagrebačkog fakulteta Političkih znanosti te sa sobom donosi ozbiljnu političku avanturu 14 kandidata i sada već bivših studenata istoimenog fakulteta koji su pod imenom „Neovisna Lista Oportunista“ pokušali ući u Hrvatski sabor. Njihov uron u političke vode kamerom su zabilježili Vedran Senjanović i Dejan Oblak, a istoimenim filmom na satiričan su način dokumentirali parodiju cijelog demokratskog izbornog procesa u današnjoj Hrvatskoj.

Iako nisu svi baš sigurni gdje su bili '91., njihov prvi kandidat izabran putem tombole na glavnom zagrebačkom trgu, rođen je baš tada. Javno su u medijima priznali da nemaju ni gospodarski, ni fiskalni niti ekonomski program, ali im je drago da su mogli po prvi put u TV programu nositi leptir mašnu; prekršili su predizbornu šutnju, a na kampanju potrošili samo 176 kuna. Cijelu ovu urnebesnu kampanju pratile su kamere, a rezultate će pogledati publika u 15-ak hrvatskih kina tijekom svibnja i lipnja 2016.

Ovom 45-minutnom dokumentarcu, društvo će praviti gospođa Ana, glavna akterica polusatnog dokumentarca Ana Trg Jelene Novaković. Ana već 40 godina sjedi na istom mjestu ispred crkve Ranjenog Isusa, gdje prodaje religijske kalendare i krunice. Samo pet metara od nje, štand je postavila Zorka i to s – istim asortimanom. Ana i Zorka poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena, a na pitanje „pošto je krunica?“ gotovo nikada nisu dale isti odgovor!

Neovisna Lista Oportunista u kina dolazi direktno nakon svjetske premijere na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, a Ana Trg nakon uspješne festivalske turneje (SAD, Španjolska, Mađarska, Srbija, Slovenija, Hrvatska…) s koje se vratila sa čak pet nagrada. Između ostalog i one za najbolji kratki dokumentarac u regiji (Beogradski festival kratkog i dokumentarnog filma) te najbolji hrvatski kratki dokumentarni film (Festival mediteranskog filma Split).

Oba filma imat će svoju kino-premijeru 20. svibnja, u 21 sat u MM Centru (Dokukino KIC u gostima) u Zagrebu, odakle kreću na kino-turneju po Hrvatskoj, a na pojedinim projekcijama publika će moći razgovarati s autorima filmova.

Oba filma nastala su u produkciji Restarta. Neovisna Lista Oportunista u koprodukciji s Televizijom Student, a Ana Trg u sklopu Restart laboratorija, programa namijenjenog mladim autorima, nakon što je razvijan na Školi dokumentarnog filma.

Spajanjem dvije kratke dokumentarne forme u cjelovečernji doživljaj, Restart Label započinje svoj novi periodični program distribucije kratkih filmova na velikim platnima.

Detalje o terminima projekcija pratite na web stranici Restarta i dokukina te na Facebook stranici Baš Volim Dokumentarce

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.